Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви в свое видео обръщение, че в политическата система на Русия се наблюдават симптоми на застой, които ще се отразят негативно не само на управляващите, но и на опозиционните партии.

Трансформацията на политическата система в страната през последните две години Медведев обясни с необходимостта от реформи с цел да направят „политическата система по-справедлива, по-гъвкава, по-динамична, открита към промяна и развитие."

Тя е длъжна да се ползва с по-голяма доверие от нашите избиратели, подчерта руският президент, цитиран от БиБиСи.

Не е тайна, че от известно време в нашия политически живот започнаха да се появяват симптоми на стагнация. Ако опозицията няма ни най-малък шанс да спечели в честна предизборна борба - тя деградира и става маргинална. Но ако управляващата партия няма шансове при никакви обстоятелства да загуби, тя в крайна сметка също деградира, като всеки жив организъм, който остава без движение. Затова възниква необходимост да се повиши равнището на политическата конкуренция", отбеляза руският държавен глава.

Той назова и някои от промените, които са направени в Русия през последните две години, изтъквайки, че е реализирана програма за преобразуване на политическата система - минимизирани са рисковете от манипулации по време на избори, на партиите е гарантиран равен достъп до държавните медии.

А партиите, които получават мнозинство в регионалните парламенти, получиха правото да предлагат на президента кандидатури за губернаторските постове.

Нашата демокрация е несъвършена и ние прекрасно знаем това. Но важното е, че не стоим така, а гледаме напред в бъдещето, подчерта държавният глава.

По думите му основната задача на неговото президентство е модернизацията на Русия, а целта е необходимо и обновяване на политическия живот в страната.

Въпреки това, лидерите на опозицията твърдят, че на фона на думите на държавния глава за демокрацията, в Русия продължава да се преследват митингите, организирани от опозицията, а медиите се контролират от държавни структури и в тях доминира гледната точка на властимащите.