Дни преди визитата на американския президент Барак Обама в Москва руският държавен глава Дмитрий Медведев разказва за очакванията си от срещата.

В своя блог руският лидер дава и оценката си за отношенията между двете страни в последните години.

"Трябва да се признае, че в последните години отношенията между нашите две страни претърпяха деградация", заявява Дмитрий Медведев:

"Криза на доверието, бездействие, нежелание за действие - можем да наричаме отношенията с различни думи.
Факт обаче е, че при нелоши лични контакти между държавните ръководители, отношенията между Русия и САЩ се срината почти на равнището на Студената война
."

Руският президент добавя, че точно тези отношения влияят непосредствено на това какъв ще бъде светът в близките десетилетия.

"Има проблеми, които просто не могат да се решат в едностранен порядък", казва Медведев и допълва, че това е общ дълг и обща отговорност:

„Това е отговорност на две държави, отношенията между които непосредствено влияят на това какъв ще бъде светът в близките десетилетия."

Руската страна е готова да се обърне към нови, по-ефективни и надежди отношения, посочва Дмитрий Медведев и изразява задоволство, че и администрацията на Обама демонстрира такива намерения и очаквания.

На първо време, според Медведев, двете държави е необходимо да обединят усилията си за решаването на проблемите, свързани с международната сигурност - тероризмът и екстремизмът, разпространението на оръжия за масово унищожаване, търговията с наркотици и престъпността, свързани с тях.

Дмитрий Медведе напомня и за дългогодишната история на отношенията със САЩ, като посочва за пример американски инженери, работили в Русия още в средата на 19 век, а както и общата борба срещу фашизма.

Основание за оптимизма си, че в отношенията със САЩ може да настъпи затопляни, Дмитрий Медведев вижда в примера на Карибската криза, когато „сме съумели да вземем особено сложни, тежки, но отговорни решения".

„Днес нас безспорно ни обедняват базовите цивилизационни ценности.

Ценностите на уважението на човешкия живот, правата и свободата на човека", посочва още руският президент и обяснява, че и пред световната икономическа криза всички са се оказали абсолютно равни.

Дмитрий Медведе завършва, цитирайки думите на Кенеди от времето на Карибската криза: "Ако ние не съумеем да приключим с нашите разногласия сега, то в крайна сметка няма да можем да направим света по-сигурно място."