Руският президент Дмитрий Медведев поиска да се създаде международен наказателен съд за съдене на пиратите, съобщава агенция „Новости".

Това предложение руският президент отправя не за първи път след като проблемите с пиратството набраха сила в последната една година.

В Аденския залив няколко руски военни кораба патрулират като действат съгласувано с корабите на НАТО и мисията „Аталанта" на Европейския съюз.

"Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН... Русия иска да подготви мерки за справяне с пиратството, включително създаването на отделен съд, отговарящ за пиратството", заяви Медведев на среща с министри на транспорта в Москва.

"Когато залавяме пирати, а Русия вече го е правила, не знаем какво да правим след това. Ако ги върнем в родината им, на следващия ден те отново ще се качат в лодката и ще продължат пиратския си бизнес.

Можем, разбира се, да направим като в Близкия Изток - да ги обесим, но това не отговаря на нашата визия за хуманност", подчертава руският президент.

Във връзка с идеята за създаване на международен наказателен съд Медведев заяви, че международната общност трябва "да се върне към тази идея или да предостави съответни компетенции на съществуващите съдилища".