Корупцията в Русия трябва да се превърне от обичайно явление в нещо срамно. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев по време на среща с губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер, който е на посещение в руската столица, съобщава РИА Новости.

В страната ни корупцията не е срамно явление, а е нещо обичайно и това трябва да се преодолее, каза той и допълни, че проблемът с корупцията е универсален и той не засяга само Русия - корупция има навсякъде.

Медведев изрази надежда, че подготвяните законодателни промени в тази насока ще бъдат завършени скоро.

По думите му в борбата с корупцията не е важно да се приемат колкото се може повече закони, а те да са съобразени със съвременния план за регулирането й. В тази връзка се обсъждат нови закони, свързани с разследването на сериозни престъпления за изкореняване на корупцията сред органите на федералната власт.

В това отношение можем само да се поучим от американците, които многократно са се доказвали в борбата с корупцията, подчерта Медведев.

Той заяви, че в момента Русия работи по разработване на „правилата на играта" и прилагането им в бизнеса.

Ние сме длъжни не само да въведем тези правила в бизнеса. Ние трябва да създадем нова комуникационна среда, нови условия за живот, категоричен бе Медведев.

Според него ако Арнолд Шварценегер беше руски гражданин, то тогава той със сигурност щеше да е един от кандидатите за кметския пост в Москва.

В отговор на това Шварценегер заяви, че „дори не е мечтал да посети руската столица в качеството си на губернатор на великия щат Калифорния."

Дмитрий Медведев припомни, че след неговото посещение в Калифорния през лятото е била подготвена програмата за ответната визита. „Подготвили сме най-различни събития", заяви руският президент.

Той подчерта, че е предвидено по време на престоя си в Москва Шварценегер да посети центъра за иновации „Сколково", както и на Висшето училище по икономика.

Убеден съм, че руските учени, ориентирани към развитието на новите технологии, съвместно с американските си колеги, биха могли да сътворят чудеса, които да доведат до технологичен бум, заяви Шварценегер.