Руският премиер Дмитрий Медведев препоръча на американски дипломат да си прочете учебниците по международно право, съобщават руските медии.

По-рано посолството на САЩ в Люксембург, където руският премиер пристигна на посещение, призова властите на тази страна да заемат твърда позиция по въпроса за окупацията на Крим от страна на Русия.

Според американската дипломатическа мисия "сега е идеалното време и място за Люксембург да настоява решително Русия да промени политиката си и да напусне Крим".

"Този човек трябва да получи най-обикновения учебник по международно публично право и да започне да изучава неговите основи, ако се намира на дипломатическа длъжност, включително концепцията за държавен суверенитет", коментира Медведев на пресконференция в Люксембург.

Руският премиер припомнил, че "държавният суверенитет - това е върховенството на държавната власт в страната и независимостта на държавната власт извън нея".

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел от своя страна заявил, че Русия и Европейският съюз е важно да намерят изход от настоящата криза в отношенията, от която нито една от страните няма да спечели.

"Трябва да комуникираме повече, да говорим повече един с друг. (...) Аз оставам поддръжник на политическия диалог с Русия", добавил той.

Бетел също така отбелязал, че сигурността на европейския континент не може да бъде гарантирана без Русия. "Разоръжаването е единственият начин за поддържане на мира", подчертал той.

Освен това Бетел призовал Москва и Вашингтон да се върнат към диалога, за да се избегне надпреварата във въоръжаването заради спирането на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.