Иран е близо до създаването на ядрено оръжие, предупреди руският президент Дмитрий Медведев на съвещание с руските посланици.

Според руския държавен ръководител Техеран е съвсем близо до постигане на потенциал, който да му позволи съвсем бързо създаването на оръжие.

Според Медведев международната общност трябва да прояви търпение и да се стреми към бързо подновяване на диалога с Техеран.

Тъй като действията на Техеран засега не противоречат на договора за неразпространение на ядрените оръжия, необходимо е да се усъвършенстват международните правила в тази област, смята още руският президент.

Според Дмитрий Медведев санкциите по принцип не решават проблемите и затова трябва да се разглеждат предимно като стимул за подновяване на преговорите.

Медведев подчертава, че подходът към решаването на казуса около Иран трябва да бъде системен и общовалиден, а не избирателен и че ако последната резолюция на СС на ООН за Иран не постигне резултат, това ще бъде провал за цялата международна общност.

Руските президент очаква в най-скоро време преговорите с Техеран да започнат отново, а международната дипломация не трябва да пропуска този шанс. „Това би станало колективен провал", посочва Медведев.

Той потвърди отново позицията на Русия по отношение на международните санкции - те не водят до желания резултат.
Ние последователно призоваваме Техеран към прозрачност и диалог с МААЕ", посочва Медведев.

Припомняме, по-рано днес председателят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи обяви, че вече е произведен 20 кг. уран, обогатен до 20%.

Преди месец СС на ООН гласува поредната четвърта резолюция срещу Техеран, която налага нови и разширява обхвата на действащите до този момент санкции срещу Ислямската република.