Светът е на ръба на глобален конфликт, ако Вашингтон иска поражението на Москва. Русия ще се защитава с всякакви средства, включително с ядрено оръжие, заяви Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност (СБ) на Руската федерация и бивш президент и премиер на страната, цитиран от ТАСС.

"Очевидно е за всички разумни сили, че ако САЩ искат поражението на Русия, значи сме на ръба на глобален конфликт. Ако САЩ искат поражението на Русия, тогава имаме право да се защитаваме с всякакви оръжия, включително ядрени," написа той в своя канал в "Телеграм".

Медведев припомни, че предишния ден беше обявено посланието на руския президент Владимир Путин до Федералното събрание, в което той, наред с други неща, обяви спирането на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия (СТАРТ) "Закъсняло решение, чиято неизбежност отбелязах миналата година", заявява зам.-председателят на Съвета по сигурността.

Според него това решение, предизвикано от войната, обявена на Русия от САЩ и други страни от НАТО, ще има огромен отзвук в света като цяло и във Вашингтон в частност.

"В края на краищата американският истаблишмънт досега си мислеше нещо подобно: ще Ви съсипем навсякъде и във всичко, ще доставяме гигантски количества оръжия на режима в Киев, ще работим за победата над Русия, ще Ви ограничаваме и унищожаваме, но стратегическата сигурност е отделен въпрос," описа ситуацията Медведев. Според него САЩ не разглеждали този въпрос като част от общия контекст на отношенията между Русия и САЩ, той бил "едва ли не свещена крава".

Западни медии: Путин рязко увеличи напрежението между Москва и Вашингтон

Западни медии: Путин рязко увеличи напрежението между Москва и Вашингтон

Акцент е спирането на участието в Договора СТАРТ

Подобно мислене, продължи той, е "по-лошо от престъпление - това е груба грешка" на Съединените щати. Грешката, "породена от тяхната mania grandiosa", чувството им за безнаказаност и превъзходство, заключава Медведев.

Той цитира думите на Путин, че Русия е невъзможно да бъде победена на бойното поле, и отбеляза, че "именно с това е свързано спирането (засега) на СТАРТ". Медведев прикани американските елити, "които са загубили връзка с реалността, да се замислят какво са постигнали". "Ще наблюдаваме и реакцията на другите ядрени сили - членки на НАТО: Франция и Великобритания. Техните стратегически ядрени сили обикновено не бяха включвани в баланса на ядрените бойни глави и носители при подготовката на споразуменията между САЩ и СССР, но е крайно време да го направим", обобщи Медведев.

Това не е първото изявление, в което Дмитрий Медведев заплашва, че Русия може да използва ядрено оръжие, но е едно от най-острите. Припомняме, че едно от основанието за използване на ядрени оръжия от Русия е "ако е застрашено самото съществуване на държавата", което е доста неясна формулировка и позволява различни тълкувания.

Медведев се обади пак: Третата световна няма да е с танкове или изтребители

Медведев се обади пак: Третата световна няма да е с танкове или изтребители

Защитата на Украйна няма да спаси западналия Стар свят...