Русия преустановява участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ).

Новината дойде в края на близо двучасовата годишна реч на руския президент Владимир Путин пред Федералното събрание.

Той отбеляза, че Русия не се оттегля, но спира действието на споразуменията.

В същото време НАТО настоява Русия да се върне към договора СТАРТ и да допусне западни експерти в руските ядрени съоръжения, напомни Путин, но: "Ние да не сме идиоти и глупаци", попита реторично Путин и заяви, че Русия няма игнорира ултиматумите от страна на западните сили.

Путин: Използваме сила, за да спрем войната, която Западът започна
Обновена

Путин: Използваме сила, за да спрем войната, която Западът започна

Русия е била наясно, че предстои удар по Крим и Севастопол

"НАТО има повече от една ядрена сила и техните ядрени сили също са насочени срещу нас. Ние не можем да игнорираме това, така и затова според аргументацията на Путин в един нов СТАРТ трябва да са включени и ядрени сили като Великобритания и Франция, които също развиват ядрените си възможности и то насочени към Русия.

"Нужно е да се определи комбинираният ударен потенциал на алианса", подчерта Путин и заръча на МО и Росатом да осигурят готовност за изпитания на ядрени оръжия.

Затова и страните от НАТО поставят ултиматуми на Русия на следва ограниченията, но реално смятат "да се държат както си искат".

Русия има дълбоко разминаване със САЩ по договора за ядрените оръжия

Русия има дълбоко разминаване със САЩ по договора за ядрените оръжия

Москва вижда малък шанс преговорите да бъдат подновени преди края на годината

"Ако САЩ провеждат изпитания, ще го направим и ние", каза още Путин. Освен това в Русия имат информация, че САЩ разработват нов вид ядрено оръжие.

Според руския президент САЩ и НАТО изрично заявяват, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на Русия, а Западът е "пряко замесен" в ударите по руски самолети.

"Русия ще отговори на всяко предизвикателство, защото всички ние сме една държава, един голям и обединен народ. Ние сме сигурни в себе си, сигурни сме в силите си. Истината е на наша страна!", бяха последните думи на Владимир Путин, след което прозвуча руският химн. Направи впечателние, че около 5 минути преди края залата помисли едно изречение за финал на словото и стана на крака (за четвърти път) да аплодира лидера си. Путин обаче продължи и до края залата остана права.

И през февруари 2019 г. Путин обяви, че Руската федерация преустановява участието си в Договора на фона на обвиненията на САЩ и НАТО, че Москва нарушава споразумението с крилатата ракета 9М729.

Новият договор СТАРТ влезе в сила през 2011 г., а през 2021 г. беше удължен с още пет години. Той ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които САЩ и Русия имат право да разполагат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи за тяхната доставка.

Русия: Цинични са исканията на САЩ за подновяване на инспекциите на ядрени оръжия

Русия: Цинични са исканията на САЩ за подновяване на инспекциите на ядрени оръжия

Предвид подкрепата на Вашингтон за Украйна

Заедно, Русия и САЩ притежават около 90% от всички ядрени бойни глави в света. Бъдещето на Нов СТАРТ придоби допълнително значение в момент, когато руската инвазия в Украйна тласна двете страни по-близо до пряка конфронтация, отколкото когато и да било през последните 60 години.

През август Москва прекрати инспекциите по договора, като мотивира решението си с ограниченията за пътуване, наложени от Вашингтон и неговите съюзници след инвазията. Тя обаче увери, че остава ангажирана със спазването на разпоредбите на договора.

Преговорите за подновяване на инспекциите трябваше да се проведат през ноември в Египет, но Русия ги отложи и никоя от страните не е определила нова дата. Москва обвини Вашингтон, че отказва да обсъди по-широка програма за "стратегическа стабилност".

В края на януари Русия предупреди САЩ, че след изтичането на договора през 2026 г. той може и да не бъде подновен, защото според Москва Вашингтон се опитва да ѝ нанесе "стратегическо поражение" в Украйна.

Русия към САЩ: Спрете оръжията за Украйна, иначе няма преговори по СТАРТ

Русия към САЩ: Спрете оръжията за Украйна, иначе няма преговори по СТАРТ

Вашингтон подтиквал Киев към още кръвопролития