"Напълно възможно" е новият Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) със Съединените щати да приключи след 2026 г. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи това е напълно възможен сценарий.

Преговорите между САЩ и Русия за възобновяване на инспекциите съгласно новия договор СТАРТ, който изтича през февруари 2026 г., бяха отменени в последния момент през ноември 2022 г. Нито една от страните не е постигнала съгласие за времева рамка за нови преговори, а Москва заяви, че с Вашингтон имат "дълбоко разминаване" по прилагането на новия договор СТАРТ.

Русия към САЩ: Спрете оръжията за Украйна, иначе няма преговори по СТАРТ

Русия към САЩ: Спрете оръжията за Украйна, иначе няма преговори по СТАРТ

Вашингтон подтиквал Киев към още кръвопролития

Рябков посочи и че преговорите за създаване на зона за сигурност около контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна са трудни и Киев, изглежда, просто ги протака.

"Докато продължават консултациите с МААЕ, не би било редно да се оповестява публично информацията за възможните параметри на защитната зона на централата. Преговорният процес не върви лесно", призна той.

Рябков отбеляза, че Киев все още не е дал ясен отговор на инициативата на ръководителя на МААЕ и явно просто проката въпроса.

Рябков: Преговорите със САЩ по СТАРТ са замразени, а не прекратени

Рябков: Преговорите със САЩ по СТАРТ са замразени, а не прекратени

В края на ноември, Русия поиска от САЩ да не въоръжават Украйна