Преговорите между Русия и САЩ за стратегическата стабилност и стратегическите настъпателни оръжия (Договор за намаляване на стратегическите оръжия - СТАРТ) бяха замразени, но не и прекратени. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков в интервю за вестник "Известия", цитирано от ТАСС.

"Смятам, че това е правилна оценка - те са поставени на пауза, не са спрени. Отложихме срещата на двустранната консултативна комисия по СТАРТ, не сме я отменили. За алтернативни дати, не мога да предполагам", каза той.

Русия към САЩ: Спрете оръжията за Украйна, иначе няма преговори по СТАРТ

Русия към САЩ: Спрете оръжията за Украйна, иначе няма преговори по СТАРТ

Вашингтон подтиквал Киев към още кръвопролития

Припомняме, че в края на ноември, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова предупреди САЩ, че Русия няма да обсъжда новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) със Съединените щати, докато Вашингтон продължава да въоръжава Украйна. 

Руският дипломат подчерта, че Москва високо цени новия договор СТАРТ, който според Захарова отговаря на взаимните интереси на Русия и САЩ, но трябва да има подходящи условия за обсъждането му.

От посолството на САЩ в Москва в края на ноември съобщиха, че Русия едностранно е отложила преговорите за ядрено разоръжаване с представители на САЩ в Кайро.

Русия спира инспекциите по договора СТАРТ на своя територия

Русия спира инспекциите по договора СТАРТ на своя територия

Москва изтъква като причина антируските санкции

Рябков заяви тогава, че Москва и Вашингтон имат "дълбоко разминаване" по прилагането на новия договор СТАРТ.

Длъжностни лица от двете страни трябваше да проведат среща в египетската столица от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят възобновяването на инспекциите съгласно новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (С В началото на 2021 г. Русия и САЩ се договориха да удължат договора СТАРТ без каквито и да е било допълнителни условия, както е предложила Москва. 

В новия договор са фиксирани следните пределни равнища за ядрените сили на Русия и САЩ: 1550 разгънати бойни заряди за всяка от страните, което е приблизително с една трета по-ниско от равнището на зарядите, предвидени от договора от 2002 г. (СНП); 700 разгънати междуконтинентални балистични ракети, разгънати балистични ракети на подводниците и разгънати тежки бомбардировачи, което е над два пъти по-ниско равнище от предвиденото в СНВ-1; 800 разгънати и неразгънати пускови установки на междуконтиненталните балистични ракети, разгънати и неразгънати пускови установки на балистични ракети на подводниците и разгънати и неразгънати тежки бомбардировачи.