Русия няма да обсъжда новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) със Съединените щати, докато Вашингтон продължава да въоръжава Украйна. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"САЩ планират да изпратят още въоръжение в региона на конфликта, в който е замесена Русия. Така че те ще продължат да доставят всички тези оръжия и ще подтикнат режима в Киев да извърши още кръвопролития, като същевременно отделят средства за екстремистки дейности, провеждани под властта на лица от улица "Банковая" (където се намира офисът на украинския президент - ТАСС), които далеч не са рационални хора, а ние ще обсъждаме с тях взаимни въпроси за сигурността, включително тези, които са в техен интерес?", изрази недоумение тя.

Руският дипломат подчерта, че Москва високо цени новия договор СТАРТ, който според Захарова отговаря на взаимните интереси на Русия и САЩ, но трябва да има подходящи условия за обсъждането му.

В понеделник от посолството на САЩ в Москва съобщиха, че Русия едностранно е отложила преговорите за ядрено разоръжаване с представители на САЩ в Кайро.

Русия има дълбоко разминаване със САЩ по договора за ядрените оръжия

Русия има дълбоко разминаване със САЩ по договора за ядрените оръжия

Москва вижда малък шанс преговорите да бъдат подновени преди края на годината

Впоследствие руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че Москва и Вашингтон имат "дълбоко разминаване" по прилагането на новия договор СТАРТ.

Длъжностни лица от двете страни трябваше да проведат среща в египетската столица от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят възобновяването на инспекциите съгласно новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (С В началото на 2021 г. Русия и САЩ се договориха да удължат договора СТАРТ без каквито и да е било допълнителни условия, както е предложила Москва.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова на 1 август Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като подчерта, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ, ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.

САЩ: Русия едностранно и без обяснение отложи преговорите за ядрени оръжия

САЩ: Русия едностранно и без обяснение отложи преговорите за ядрени оръжия

Русия е наясно, че дискусиите са за Нов СТАРТ и не включват обсъждане на конфликта в Украйна

Въпреки че и двете страни продължават да спазват Договора дори след началото на конфликта в Украйна, в началото на август Кремъл обяви, че спира инспекционните дейности по Договора поради ограниченията за пътуване, наложени на Русия, тъй като санкциите "ефективно лишават Руската федерация от правото да извършва инспекции на американска територия", според изявление на руското външно министерство.

В новия договор са фиксирани следните пределни равнища за ядрените сили на Русия и САЩ: 1550 разгънати бойни заряди за всяка от страните, което е приблизително с една трета по-ниско от равнището на зарядите, предвидени от договора от 2002 г. (СНП); 700 разгънати междуконтинентални балистични ракети, разгънати балистични ракети на подводниците и разгънати тежки бомбардировачи, което е над два пъти по-ниско равнище от предвиденото в СНВ-1; 800 разгънати и неразгънати пускови установки на междуконтиненталните балистични ракети, разгънати и неразгънати пускови установки на балистични ракети на подводниците и разгънати и неразгънати тежки бомбардировачи.