Президентът на САЩ Джо Байдън призова Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като каза, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна, предава Франс прес.

В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ , ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.

"Русия трябва да демонстрира, че е готова да възобнови работата по контрола върху ядрените оръжия", каза Байдън. "Но преговорите изискват желаещ партньор, работещ добросъвестно. А бруталната и непровокирана агресия на Русия в Украйна разби мира в Европа и представлява атака срещу основните принципи на международния ред.

Обръщайки се към Китай, който укрепва много по-малкия си ядрен арсенал, Байдън каза, че комунистическата държава има задължението като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН "да участва в преговори, които ще намалят риска от "случайни грешки" и ще се справят с дестабилизиращата военна динамика".

Човечеството е на една грешна стъпка от ядрено унищожение
Обновена

Човечеството е на една грешна стъпка от ядрено унищожение

Гутериш: Досега имахме изключителен късмет, но късметът не е стратегия

"Няма никаква полза за никоя от нашите нации или за света да се съпротивляваме на съществен ангажимент за контрол на оръжията и неразпространение на ядрено оръжие", каза Байдън.

Той заяви, че ядрените суперсили Русия и Съединените щати по-специално носят отговорността да задават тона, като гарантират жизнеспособността на забележителния Договор за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО), който се стреми да предотврати разпространението на технологии за ядрени оръжия по света.

"Жизнеспособността на ДНЯО винаги е почивало на значими реципрочни ограничения на оръжията между Съединените щати и Руската федерация. Дори в разгара на Студената война Съединените щати и Съветският съюз успяха да работят заедно, за да поддържат нашата споделена отговорност за осигуряване на стратегическа стабилност", каза Байдън.

САЩ започват преговори за включване на Китай в Нов СТАРТ

САЩ започват преговори за включване на Китай в Нов СТАРТ

Споразумение, което да "обхваща повече оръжия и в крайна сметка повече държави"

"Светът може да бъде уверен, че моята администрация ще продължи да подкрепя ДНЯО и ще се стреми да укрепи архитектурата за неразпространение, която защитава хората навсякъде."

Източник от руското външно министерство изрази недоумение в понеделник относно предложението на президента на САЩ Джо Байдън за преговори за нова рамка за контрол на ядрените оръжия, която да замени договора СТАРТ, когато изтече през 2026 г.

"Това сериозно изявление ли е или уебсайтът на Белия дом е бил хакнат?" каза източник от руското външно министерство пред Ройтерс. "Ако все пак това е сериозно намерение, с кого точно възнамеряват да го обсъждат?"

Путин е съгласен, че в ядрена война не може да има победители

Путин е съгласен, че в ядрена война не може да има победители

Ядрена война никога не трябва да започва