Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди в понеделник, по време на Десетата конференция за преразглеждане на страните по Договора за неразпространение на ядрени оръжия, че човечеството е само на "една погрешна стъпка от ядрено унищожение", съобщава АФП.

В обръщението си Гутериш подчерта, че нашият свят преживява ниво на "ядрена опасност, невиждано от разгара на Студената война".

Страните трябва да настояват за засилване на многостранните споразумения за неразпространение и разоръжаване.

Гутериш подчерта, че досега "имахме изключителен късмет" да не се сблъскаме с ядрена ескалация.

Въпреки това той предупреди, че "късметът не е стратегия", тъй като няма да защити света от геополитически конфликти, които могат да прераснат в ядрена война.

Байдън кани Русия и Китай на ядрени преговори, Москва озадачена

Байдън кани Русия и Китай на ядрени преговори, Москва озадачена

Русия отговори иронично

Гутериш цитира по-специално войната в Украйна и заплахата от ядрени оръжия за конфликтите в Близкия изток и Азия, два региона, "които клонят към катастрофа", пише АП.

Гутериш каза на много министри, официални лица и дипломати, присъстващи на едномесечната конференция за преглед на Договора за неразпространение на ядрено оръжие, че срещата се провежда "в критичен момент за нашия колективен мир и сигурност" и "във време на ядрена опасност, невиждана от разгара на Студената война."

Конференцията е "възможност за изработване на мерки, които ще помогнат за избягване на определено бедствие и за поставяне на човечеството по нов път към свят без ядрени оръжия", каза генералният секретар.

Но Гутериш предупреди, че "геополитическите оръжия достигат нови върхове", почти 13 000 ядрени оръжия са в арсенали по целия свят, а страните, търсещи "фалшива сигурност", харчат стотици милиарди долари за "оръжия за деня на страшния съд".

"Всичко това във време, когато рисковете от разпространение нарастват и предпазните средства за предотвратяване на ескалация отслабват", каза той, "И когато кризите - с ядрени нюанси - тлеят от Близкия изток и Корейския полуостров до инвазията на Русия в Украйна."

Гутериш призова участниците в конференцията да предприемат няколко действия: спешно да подсилят и препотвърдят "77-годишната норма срещу използването на ядрени оръжия", да работят неуморно за премахването на ядрените оръжия с нови ангажименти за намаляване на арсеналите, да се справят с "тлеещото напрежение в Близкия Изток и Азия" и насърчаване на мирното използване на ядрените технологии.

"Бъдещите поколения разчитат на вашия ангажимент да се отдръпнете от бездната", призова той министрите и дипломатите. "Това е нашият момент да се справим с този фундаментален тест и да вдигнем облака на ядреното унищожение веднъж завинаги."

В сила от 1970 г., Договорът за неразпространение на ядрено оръжие, известен като ДНЯО, има най-широко придържане от всички споразумения за контрол на въоръженията, с около 191 държави, които са членове.

Съгласно неговите разпоредби петте първоначални ядрени сили - Съединените щати, Китай, Русия (тогава Съветския съюз), Великобритания и Франция - се съгласиха да преговарят за премахване на своите арсенали някой ден, а нациите без ядрени оръжия обещаха да не ги придобиват в замяна за гаранция, че ще могат да развиват ядрена енергия за мирни цели.

Индия и Пакистан, които не се присъединиха към ДНЯО, направиха ядрена бомбата. Същото направи и Северна Корея, която ратифицира пакта, но по-късно обяви, че се оттегля. Смята се, че Израел, който не е подписал, има ядрен арсенал, но нито го потвърждава, нито отрича. Независимо от това, за договора се смята, че ограничава броя на новодошлите ядрени страни (президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди веднъж предвиди до 20 нации с ядрено оръжие) като рамка за международно сътрудничество по разоръжаване.

Срещата, която приключва на 26 август, има за цел да генерира консенсус относно следващите стъпки, но очакванията са ниски за съществено - ако има такова - споразумение.

Все пак президентът на Швейцария Игнацио Касис, министър-председателите Фумио Кишида на Япония и Франк Байнимарама на Фиджи и повече от дузина външни министри на други страни са сред очакваните присъстващи от най-малко 116 страни, според служител на ООН.

Други оратори на откриването в понеделник са шефът на ООН по ядрената програма Рафаел Гроси, ръководителят на Международната агенция за атомна енергия, държавният секретар на САЩ Антони Блинкен и германският външен министър Аналена Бербок.

Петгодишният преглед на ДНЯО трябваше да се проведе през 2020 г., когато светът вече беше изправен пред много кризи, но беше отложен поради пандемията от COVID-19.

Той се провежда във време на засилени страхове от ядрена конфронтация, подтикнати от коментарите на Русия след нахлуването й в съседна Украйна на 24 февруари.

Руският президент Владимир Путин предупреди тогава, че всеки опит за намеса ще доведе до "последици, каквито никога не сте виждали" и подчерта, че страната му е "една от най-мощните ядрени сили". Дни по-късно Путин нареди ядрените сили на Русия да бъдат приведени в повишена бойна готовност.

Патриша Луис, бивш директор на Института на ООН за изследване на разоръжаването, която сега отговаря за програмите за международна сигурност в мозъчния тръст по международни въпроси Chatham House в Лондон, каза, че "заплахите на президента Путин за използване на ядрени оръжия шокираха международната общност".

Русия не само е подписала ДНЯО, но и депозитар за ратифицирането на договора и през януари се присъедини към четирите други ядрени сили, като повтори изявлението на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън и бившия съветски лидер Михаил Горбачов, че "ядрена война никога не може да бъде спечелена и трябва никога да не се случва".

Луис каза, че страните, участващи в конференцията за преглед, ще трябва да вземат трудно решение.

За да подкрепят договора и това, което представлява, "правителствата ще трябва да се справят с поведението и заплахите на Русия", каза тя. "От друга страна, това рискува да раздели членовете на договора - някои от които са били убедени от пропагандата на Русия или поне не са толкова загрижени, например, както твърдят държавите от НАТО."

И "Русия без съмнение категорично ще се противопостави на това да бъде споменавана в изявления и всякакви документи за резултатите", каза Луис.

Путин е съгласен, че в ядрена война не може да има победители

Путин е съгласен, че в ядрена война не може да има победители

Ядрена война никога не трябва да започва