Москва и Вашингтон имат "дълбоко разминаване" по прилагането на новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ). Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Той обясни, че решението за отлагане на преговорите е взето на "политическо ниво".

Рябков подчерта, че Белият дом трябва да поеме инициативата за рестартиране на разговорите между двете страни, след като те бяха спрени предишния ден. Като причина за забавянето бяха посочени последните събития в Украйна.

Руският заместник-министър на външните работи заяви, че Москва ще предложи на Вашингтон нови дати за срещата по СТАРТ. Според него обаче има малък шанс дискусиите да бъдат подновени преди края на годината, тъй като няма признаци, че САЩ са склонни да продължат диалога с Русия за "стратегическата стабилност".

Вчера от посолството на САЩ в Москва съобщиха, че Русия едностранно е отложила преговорите за ядрено разоръжаване с представители на САЩ в Кайро.

САЩ: Русия едностранно и без обяснение отложи преговорите за ядрени оръжия

САЩ: Русия едностранно и без обяснение отложи преговорите за ядрени оръжия

Русия е наясно, че дискусиите са за Нов СТАРТ и не включват обсъждане на конфликта в Украйна

Длъжностни лица от двете страни трябваше да проведат среща в египетската столица от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят възобновяването на инспекциите съгласно новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (С В началото на 2021 г. Русия и САЩ се договориха да удължат договора СТАРТ без каквито и да е било допълнителни условия, както е предложила Москва.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова на 1 август Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като подчерта, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ, ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.

Русия отказа да преговаря със САЩ в Кайро за ядрените оръжия

Русия отказа да преговаря със САЩ в Кайро за ядрените оръжия

Москва е отложила срещата, планирана за 29 ноември-6 декември

Въпреки че и двете страни продължават да спазват Договора дори след началото на конфликта в Украйна, в началото на август Кремъл обяви, че спира инспекционните дейности по Договора поради ограниченията за пътуване, наложени на Русия, тъй като санкциите "ефективно лишават Руската федерация от правото да извършва инспекции на американска територия", според изявление на руското външно министерство.

В новия договор са фиксирани следните пределни равнища за ядрените сили на Русия и САЩ: 1550 разгънати бойни заряди за всяка от страните, което е приблизително с една трета по-ниско от равнището на зарядите, предвидени от договора от 2002 г. (СНП); 700 разгънати междуконтинентални балистични ракети, разгънати балистични ракети на подводниците и разгънати тежки бомбардировачи, което е над два пъти по-ниско равнище от предвиденото в СНВ-1; 800 разгънати и неразгънати пускови установки на междуконтиненталните балистични ракети, разгънати и неразгънати пускови установки на балистични ракети на подводниците и разгънати и неразгънати тежки бомбардировачи.

Русия иска да преговаря очи в очи със САЩ по договора за ядрените оръжия

Русия иска да преговаря очи в очи със САЩ по договора за ядрените оръжия

Москва проучва възможностите