Русия проучва възможността за пряка среща между руски и американски преговарящи по ключовия договор за контрол на ядрените оръжия, съобщава "Ройтерс".

На брифинг говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви, че Москва е отворена за възобновяване на инспекциите по Договора за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) и разглежда възможността за лични срещи на съвместна комисия от представители на САЩ и Русия.

Физическите инспекции съгласно договора са преустановени от 2020 г., първоначално в резултат на пандемията от коронавирус.

"Разглежда се темата за възобновяването им. Проучват се възможностите за провеждане на преговори очи в очи на двустранната консултативна комисия", поясни Захарова.

Русия спира инспекциите по договора СТАРТ на своя територия

Русия спира инспекциите по договора СТАРТ на своя територия

Москва изтъква като причина антируските санкции

Договорът определя ограничения върху броя на ядрените оръжия, които може да разполага всяка държава, и очертава условията за проверка и инспекция на ядрения арсенал на другите страни.

Въпреки че и двете страни продължават да спазват Договора дори след началото на конфликта в Украйна, в началото на август Кремъл обяви, че спира инспекционните дейности по Договора поради ограниченията за пътуване, наложени на Русия, тъй като санкциите "ефективно лишават Руската федерация от правото да извършва инспекции на американска територия", според изявление на руското външно министерство.

Кремъл не отчита напредък в преговорите със САЩ за ядрените оръжия

Кремъл не отчита напредък в преговорите със САЩ за ядрените оръжия

Имало сигнали за възможното им възобновяване по Договора СТАРТ

В началото на 2021 г. Русия и САЩ се договориха да удължат договора СТАРТ без каквито и да е било допълнителни условия, както е предложила Москва.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова на 1 август Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като подчерта, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ, ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.