Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че му е лесно да работи със своя американски колега Барак Обама, тъй като той не се намира в плен на стереотипи и изпълнява своите обещания.

В годишното си интервю с шефовете на големите телевизионни канали в Русия Медведев, цитиран от "Новости", определи Обама като човек, който умее да слуша и чува.

Руският президент изрази надежда, че курсът на „разтоварване" на отношенията със САЩ ще продължи. Той изтъкна, че в Америка има хора, които със симпатия се отнасят към този процес, но има и такива, които смятат, че цялото зло се концентрира в Руската федерация.

Медведев заяви, че се надява Америка да има такт и издръжливост да продължи поетият курс, който стартираха външният министър Сергей Лавров и държавният секретар Хилари Клинтън.

Руският лидер се изказа много ласкаво за своя американски колега Барак Обама и каза, че с него се работи лесно, защото не е в плен на стереотипи и изпълнява обещанията си.

Той умее да слуша и чува, каза Медведев и определи като много важно постижение в двустранните отношения подписването на новия руско-американски договор за стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ), който трябва да стане крайъгълен камък за безопасността в света в следващите десетилетия.

Договорът предвижда за 7 години съкращаване на ядрените бойни глави на 1550 и двойно съкращаване на стратегическите ракетни носители.

Руският президент каза още в годишното си интервю, че не се страхува от публикациите в сайта WikiLeaks и те няма да се отразят по никакъв начин на отношенията със САЩ.

Сред темите, които засегна Медведев, беше и отстраняването от длъжност на кмета на Москва Юрий Лужков.
Той обясни този акт с голямото ниво на корупция, допусната от кмета. По думите му в града има колосални проблеми, а размерите на корупцията са невиждани за мащабите на 10-милионния мегаполис. Бившият кмет не е отделял достатъчно внимание на решаването на столичните проблеми.

Сред острите проблеми на Москва той посочи транспортния колапс, който пречи на икономиката на града да функционира нормално и неразвитата конкурентна среда.

Руският президент заяви още, че Русия и занапред ще признава гражданството на своите разузнавачи, разобличени зад граница.

Относно делото срещу шефа на компанията „Юкос" Михаил Ходорковски Медведев посочи, че никой няма право - нито президентът, нито, който и да било друг чиновник, да се изказват по делото „Ходорковски" до произнасянето на съдебна присъда.

Руският президент посочи, че отговорът на безредиците в Москва и другите градове, които се случиха миналата седмица, трябва да включва не само силови методи. Отговорът не може да бъде само полицейски, а трябва да бъде системен. Полицията трябва да бъде ефективна и категорична, да действа според закона.