Човек може добре да си представи прилагането на хиперзвуковата ракета "Оникс" от Северно море директно по сградата на съда в Хага. С тази представа като отговор на заповедта за арест на Международния наказателен съд излиза бившият президент, премиер и настоящ зам.-председател на Руския съвет по сигурността Дмитрий Медведев. С ирония той заявява, че тази рекета "уви, не може да бъде свалена".

"А и съдът е само една мизерна международна организация... Така че и те няма да започнат война. Те се страхуват. И никой няма да съжалява", изтъкна заместник-ръководителят на Съвета за сигурност, като призова съдиите "да погледнат внимателно към небето".

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин
Обновена

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Руският лидер е обвинен във военни престъпления в Украйна

В канала си в Телеграм Медведев прави анализ на последствията от решението да се издаде такава заповед за "президент и то на ядрена държава, която не е част от Международния наказателен съд". Според Медведев съдиите в МНС прекалено са се "разгорещили", като прави намек и за давление отвън, въпреки че признава и че и САЩ не са страна по делото в Хага.

Но последиците за международното право ще бъдат чудовищни. "В края на краищата това е срив на основите, на принципите на правото. Включително и по постулатите за неизбежността на отговорността."

Според Медведев вече никой няма да се обръща към никакви международни органи, а всички ще се договарят помежду си. "Всички глупави решения на ООН и други структури ще се пръснат по шевовете. Предстои мрачен залез на цялата система на международните отношения. Доверието е изчерпано", посочва Медведев.