Цялата общинска полиция в крайбрежния мексикански курорт Акапулко е обект на разследване поради подозрения за връзки с престъпни групи, съобщава БиБиСи.

Морски пехотинци заобиколиха полицейското управление и разоръжиха 700 офицери. Понастоящем федералната полиция и военните ще патрулират града.

Акапулко е известен като курорт за богати и знаменитости през 50-те и 60-те години на миналия век, но оттогава е гореща точка за трафик на наркотици и има висок процент на убийства.

Морски пехотинци, държавната и федералната полиция участват в голяма операция. Те обграждат централата на общинската полиция в Акапулко и оформят кордон около сградата. След което разоръжават стотици офицери и конфискуват боеприпаси, бронираните жилетки и радиостанции.

Арестувани са и двама полицейски началници по подозрение за убийство. Началникът на магистралната полиция на Акапулко също е задържан, след като е установено, че носи незаконни оръжия.

Цялата общинска полиция и шефът й Макс Лоренцо Седано са обект на разследване. Всички офицери ще бъдат подложени на тест и ще бъдат разпитани за възможни връзки с престъпни банди.

Междувременно оборудването и оръжията им ще бъдат поставени под охрана.

Акцията е извършена след като държавни служители забелязват увеличаване на престъпността в Акапулко и "липса на действия от страна на полицията да се справят с това".

Миналата година, убийствата в града се увеличават до 106 убийства на 100 000 жители, един от най-високите проценти в света. Лондон за сравнение има 1,45 убийства на 100 000 души между септември 2016 г. и септември 2017 г.

11 загинали при сблъсъци в Мексико

11 загинали при сблъсъци в Мексико

Съобщава се и за 30 задържани

Местните жители на Акапулко се оплакват от насилието и загуба на бизнес, защото хората се страхуват.

През януари САЩ забрани на американските държавни служители да пътуват до Акапулко, както и в целия щат Гереро.

Местните медии посочват, че акцията е само пет дни, преди новият кмет на града да встъпи в длъжност. Избраната за кмет Адела Роман от лявата партия "Морена" заяви миналата седмица, че номинираният от нея шеф по сигурността е получил смъртни заплахи. Бъдещият началник, Летисиа Кастро Ортиз коментира, че заплашена да бъде "посрещната с куршуми", ако заеме поста.

Роман обясни, че въпреки заплахите, тя ще назначи "нови длъжностни лица, защото тези длъжности не са завинаги (...), често служители се държат, сякаш това им е рождено право".

Тя допълва, че ще реорганизира общинската полиция, а офицерите ще бъдат обучавани в правата на човека.

Мексико унищожи 50 тона дрога

Мексико унищожи 50 тона дрога

Пехотинците са открили лабораторията след получаване на разузнавателна информация

Акапулко е един от най-засегнатите от насилие градове в Мексико и се намира в щат, който е силно засегна от наркотици. 

Общинските полицейски сили се смятат за най-слабото звено в системата за сигурност в Мексико. Недобре обучени и зле платени, те лесно могат да бъдат заплашени или принудени да се сработят с местните наркобанди.

Групите за защита на правата на човека предупреждават, че докато морските пехотинци и войниците са успели да арестуват най-големите дилъри на наркотици, те не са обучени за полицейски задължения и да се занимават с цивилни граждани.

Повече от 37 430 души изчезнали в Мексико

Повече от 37 430 души изчезнали в Мексико

Насилието ежедневие в страната