Президентът на Мексико Андрес Обрадор призова хората да не се подвеждат от наркотрафиканти, които раздават коледни подаръци, съобщи "Ройтерс". Изявлението бе направено, след като предполагаеми членове на картела бяха заснети да раздават играчки в голям град.

САЩ обявиха извънредно положение по границата с Мексико

САЩ обявиха извънредно положение по границата с Мексико

Заради изострящия се проблем с мигрантите

Властите съобщиха, че са започнали разследване, след като се появиха снимки в социалните медии от Гуадалахара.

"Не се оставяйте да бъдете манипулирани, дори и да ви дават храна. Това не е добросъвестно, а да се използват хората като щит", каза Обрадор пред репортери.

Той каза, че целта на членовете на бандата е да насърчат жителите да ги предупреждават, така че например "ако кокаинът бъде заловен, общността да излезе и да защити трафикантите", каза той.

18 загинали при престрелка в Мексико

18 загинали при престрелка в Мексико

Инцидентът е станал в южния мексикански щат Гереро

Според местните медии се смята, че дарителите са членове на картела "Халиско", един от най-мощните и жестоки в страната.

По време на пандемията от Covid-19 раздаване на храна от същия картел се проведе в няколко общности в западно Мексико, докато кутии с подаръци, носещи образа на известния наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гузман, бяха видени в щата Синалоа.

От години властите водят война с наркокартелите. Случаи като този с изчезналите 43-ма студенти разкриха връзките на престъпността с полицаи и военни.