Мексико ще наложи по-високи митнически такси за американски продукти, които влизат на пазара в страната.

Това обяви министърът на икономиката на Мексико Жерардо Руиз Матеос, цитиран от БиБиСи.

Той поясни, че мярката от страна на властите в страната е в отговор на факта, че миналата седмица САЩ забрани мексикански камиони да използват пътищата на страната. Това, според Матеос, е нарушение на споразумението НАФТА (Споразумение за северноамериканска зона за свободна търговия).

Основните аргументи за наложеното от Вашингтон ограничение са, че камионите, идващи от Мексико, не отговарят на американските стандарти за безопасност, произвеждат твърде много боклук и биха могли да доведат до по-високи нива на безработица сред шофьорите в САЩ.

Мексико оценява загубите от търговското ограничение в размер на 2,4 милиарда долара. Тази стъпка на властите в САЩ е красноречиво нарушаване на договора, коментира Матеос. Според него по този начин, толерирайки собствената си продукция, САЩ водят политика на очевиден протекционизъм, който ще повлияе пряко на търговския обмен в региона.

Все още не е ясно кои точно стоки ще бъдат засегнати от новите мерки на мексиканските власти. 

Матеос уточни обаче, че става въпрос за продукти от 40 щата. Списъкът със стоките ще бъде обявен по-късно тази седмица.

Междувременно говорител на Белия дом коментира ситуацията с думите, че в момента САЩ и Мексико работят по нова програма за търговско сътрудничество.