Американският президент Доналд Тръмп обяви, че мексиканският му колега Енрике Пеня Нието трябва да отмени предстоящото си посещение във Вашингтон, ако Мексико откаже да плати за стената по границата между двете страни. Коментарът си Тръмп направи в профила си в "Туитър".

"САЩ имат 60 млрд. долара търговски дефицит с Мексико. Това беше едностранно споразумение (НАФТА) от самото начало, като огромен брой работни места бяха загубени, загуби претърпяха и много компании. Ако Мексико не желае да плати за изключително необходимата стена, тогава ще бъде по-добре да бъде отменена предстоящата среща (с Енрике Пеня Нието), написа Тръмп в "Туитър".

Междувременно лидерът на републиканците в сената Мич Макконъл обяви, че американският конгрес ще одобри близо 15 млрд. долара за строителството на стената. От своя страна председателят на долната камара на конгреса Пол Райън очаква поверената му институция да отпусне финансирането преди приключването на фискалната година.

Припомняме, по-рано президентът на Мексико Енрике Пеня Нието заяви категорично, че родината му няма да плати за стената.

"Повтарям! Мексико не вярва в стени", написа Нието в "Туитър".

В интервю за ABC Тръмп защити плана си за ограничаване на влизането в САЩ на хора от няколко мюсюлмански страни, като изтъкна, че той бил необходим, защото светът бил "пълна бъркотия". Той отрече, че инициативата му налагала забрана на мюсюлманите.

"Не, това не е забрана на мюсюлманите, а на техните страни, в които има огромен тероризъм", отбеляза американският държавен глава, допълвайки: "Нашата страна има достатъчно проблеми, без да позволява влизането на хора, които в много случаи или в някои случаи, се опитват да причинят огромно разрушение."