Мексиканското правителство обяви, че изпраща 15 хиляди военни на границата със САЩ, за да предотврати незаконно преминаване на мигранти от централноамериканските страни, предаде радио "Свободна Европа".

До разполагането на контингента се стигна, след като мексиканското правителство се съгласи да предприеме извънредни мерки под заплахата от въвеждане на високи мита за мексиканските стоки, внасяни в САЩ. Междувременно Мексико призова ООН и САЩ да окажат съдействие на мексиканските власти за забавяне на миграционните потоци.

Мексико задържа 800 мигранти на фона на натиск от САЩ

Мексико задържа 800 мигранти на фона на натиск от САЩ

Хората били натъпкани в камиони, чиито шофьори са били арестувани

По-рано Мексико обяви, че разполага над 2000 военни по южните си граници с Гватемала и Белиз, откъдето преминава основният мигрантски поток към САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Мексико с 5-процентни мита върху всички мексикански стоки, ако не бъде спряна незаконната миграция.

Същевременно губернаторът на щата Тексас Грег Абът заяви в петък, 21 юни, че ще изпрати на границата още 1000 души от Националната гвардия и обвини Конгреса в неспособност да вземе мерки срещу разрастващата се хуманитарна криза.