Заседанието на парламента (Върховната рада) на Украйна, на което премиерът Арсений Яценюк се отчете пред депутатите за стореното от правителството през годината, се превърна в бойно поле, съобщават световните информационни агенции.

Докато Яценюк обясняваше каква работа е свършил кабинетът му, към него се приближи депутатът Олех Барна, който е от групата на партията на президента Петро Порошенко и който от няколко дни събира подписи за отстраняването на Яценюк от поста.

Приближавайки се до премиера, депутатът му връчи букет с рози, а после се опита със сила да го избута от парламентарната трибуна, като обгърна кръста му с ръце и го повдигна от земята. Яценюк, стараейки се да запази спокойствие, се вкопчи в трибуната и тогава на помощ му се притекоха депутати от неговата партия. Последва блъсканица с народни представители от партията на Порошенко.

След кратка схватка, в която никой не пострада, обстановката се успокои. 

След схватката Яценюк се върна на трибуната с молба към Владимир Гройсман, председател на Върховната рада: „Моля ви, аз не съм разтроен - дебили много, но дайте да завършим с въпросите към правителството”.

Яценюк припомни на депутатите и че парламентът не е цирк, нито шоу.

Това е срам за нашата държава, обяви депутатка от неговата партия.

Подобни схватки далеч не са рядкост в украинския парламент. Днешната "битка" обаче извади наяве разногласията в управляващата прозападна коалиция, която е съставена от четири партии. Сред тях са "Блокът на Петро Порошенко" и Народният фронт на Яценюк.