Канцлерите на Германия и на Австрия Ангела Меркел и Себастиан Курц са единодушни по необходимостта от надеждна защитата на външните граници на ЕС.

Двамата се срещнаха в Берлин, за да обсъдят миграционната политика на общността, предаде Дойче веле.

Меркел и Курц смятат, че охраната на външните граници е ключов елемент от тази политика.

Причина за срещата беше искането на коалиционния партньор на Меркел - Християнсоциалния съюз, в Германия да не се приемат бежанци, регистрирани в други държави. Т остана част от плана на вътрешния министър Хорст Зеехофер за новата бежанска политика на Германия.

Европейски лидери обсъждат център за бежанци в Европа, но извън страните от ЕС

Европейски лидери обсъждат център за бежанци в Европа, но извън страните от ЕС

В страна, която не е в списъка на предпочитаните дестинации на мигрантите или на трафикантите, коментира датският премиер

Според Меркел е недопустимо отговорността да се носи само от страните, в които пристигат бежанците. Същевременно тя заяви подкрепа за предишните предложения на Зеехофер по реформирането на миграционната политика.

След бежанската вълна от 2015 г. държавите в ЕС, които поеха основната част от мигрантския поток, не успяха да се справят с него. Поради това много бежанци без документи се озоваха в различни страни от общността.

По думите на Курц, подобна ситуация влиза в противоречие с Дъблинския регламент, който регламентира в коя от членките на ЕС мигрантите трябва да подават съответните молби за убежище. Той коментира ,че тази практика трябва да се прекрати.