Меркел и Макрон искат ускоряване на изпълнението на споразуменията от Минск и считат, че няма алтернатива на мирното уреждане в източната част на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Германският канцлер и френският президент призоваха страните, участващи в увеличаването на нарушенията на примирието, да приложат решения, за които вече са се споразумели, колкото е възможно по-скоро.

Украински служители, наблюдатели на сигурността и чуждестранни поддръжници на Киев предупредиха, че решението на Москва да се оттегли от украинско-руската контролна група за прекратяване на огъня може да влоши положението в източната част на Украйна.

Макрон и Меркел призовават и за завръщането на руските офицери в Съвместния център за контрол и координация. Русия обвини украинската страна, че възпрепятства работата и ограничава достъпа до фронтовата линия.

Русия изтегля военните си наблюдатели от Донбас

Русия изтегля военните си наблюдатели от Донбас

Украйна: Това е безпрецедентен ход на провокация

"В светлината на нестабилната ситуация в областта на сигурността те питат страните за незабавни и проверими стъпки за отстраняване на тази ситуация. Необходимо е да се приложат споразуменията и изтегляне на тежки оръжия в рамките на договорените линии за изтегляне, изтегляне на артилерия и минохвъргачки до договорените места за съхранение" се казва в изявлението.

"Други аспекти на споразуменията от Минск, като оттеглянето на чужди въоръжени формации или връщането на контрола над руско-украинската граница, също трябва да бъдат разгледани сериозно", допълват те.

Русия предупреди за нови кръвопролития в Донбас заради въоръжаването на Киев от САЩ

Русия предупреди за нови кръвопролития в Донбас заради въоръжаването на Киев от САЩ

САЩ издадоха разрешително за търговски доставки на смъртоносни оръжия