Русия ще изтегли военните си наблюдатели от Донбас. Украйна определи този ход на Кремъл като провокация, предаде АФП.

Последният скок в напрежението дойде, когато Киев каза, че трима украински войници са били убити в битката в източната част на бившата съветска държава.

През септември 2014 г. Украйна и Русия създадоха съвместен център за контрол и координация, който беше натоварен със задачата да наблюдава за спазването на прекратяването на огъня.

Руското външно министерство заяви, че руските членове на съвместния мониторингов център ще го напуснат във вторник. Съвместната руско-украинска структура се намира на контролирана от правителството територия, близо до бунтовническата крепост Донецк.

Киев и Донбас ще разменят пленници

Киев и Донбас ще разменят пленници

Това ще стане до Коледа

Русия обвини Украйна, че не позволява на нейните служители да изпълняват задълженията си, включително да говорят на местното население.

Москва добави, че вече е уведомила международните си партньори за изтеглянето на наблюдатели. Отговорност за този ход на Кремъл носи Украйна, се посочва в изявлението на Сергей Лавров.

Украински граничари откриха скривалище с руско оръжие в Донбас

Украински граничари откриха скривалище с руско оръжие в Донбас

Вероятно предназначено за диверсионни действия...

Украинското министерство на външните работи опонира, посочвайки че това е нов удар по сделка за прекратяване на конфликта, сключена с помощта Запада.

"Това е безпрецедентна провокация от Русия, насочена към подкопаване на Минските споразумения", смятат от Киев.

Порошенко подписа закона за специалния статут на Донбас

Порошенко подписа закона за специалния статут на Донбас

Суверенитетът на Украйна се разпростира на цялата й територия

Украйна смята, че това е нов опит на Москва да принуди Украйна да започне преки преговори със сепаратистите, подкрепяни от Кремъл.

Порошенко заръча на ракетните войски да бъдат готови да се върнат в Донбас

Порошенко заръча на ракетните войски да бъдат готови да се върнат в Донбас

"Трябва да бъдете готови да се върнете във всеки един момент и да влезете в бой"

Освен това тази стъпка може да доведе до нова ескалация на конфликта. Въоръженият конфликт в Донбас, който започна през 2014 г., вече е отнел живота на 10 000 души. Хиляди пък са принудени да живеят като бежанци в Украйна.