Украинският президент Петро Порошенко подписа Закона за особения статут на Донецк и Луганск. Името на закон №2167-VIII е "За създаване на необходимите условия за мирно регулиране на ситуацията в отделните райони на Донецка и Луганска области", съобщи Интерфакс, позовавайки се на пресслужбата на украинския президент.

Парламентът на Украйна удължи закона за особения статут на Донбас

Парламентът на Украйна удължи закона за особения статут на Донбас

Документът застрашава федерализацията на страната, смятат част от депутатите

Както се съобщава, документът предвижда, че особения ред на местното самоуправление в отделните райони на Донбас ще влезе в сила само "след изпълнение на всички условия, посочени в чл. 10 от закона (за особена организация на местното самоуправление - ИФ), в частност за това, което се отнася за всички незаконни въоръжени формирования, военна техника, а така също и за бунтовници и наемници от територията на Украйна".

От пресслужбата отбелязват, че този закон определя и това, че Украйна в стремежа си към възстановяване на териториалната цялост се придържа към мирното урегулиране на ситуацията в отделните райони на Донецка и Луганска области на основата на принципите и нормите на международното право и устава на ООН.

В закона е отбелязано, че суверенитета на Украйна се разпростира на цялата й територия, която в пределите на международно-признатите граници се явява цялостна и неприкосновена.

"Законът създава и необходимите условия за развитие в отделните райони на Донецка и Луганска области на миротворчески операции на ООН, отчитайки постановлението на Върховната Рада на Украйна от 17 март 2015 г.

"За одобрение на обръщението от името на Украйна към Съвета за сигурност на ООН и Съвета на ЕС за разгръщане на територията на Украйна на международна операция по поддържане на мира и безопасността", се казва в съобщението.

Вчера Върховната рада на Украйна удължи за година действието на закона за особен статут на местното самоуправление в отделните райони на Донецка и Луганска области (ОРДЛО), който трябваше да спре да действа от 18 октомври 2017 г.