Върховната Рада удължи действието на закона за особения статут на Донбас. Това решение гласуваха 229 депутати при минимум 226 гласа, съобщи РИА Новости.

В сряда този документ бе внесен за обсъждане в парламента от президента на Украйна Петро Порошенко. Депутатите трябваше да го разгледат още вчера, но украинският парламент отложи обсъждането заради това, че опозицията е блокирала трибуната в залата на заседанието.

Хиляди на протест в Донецк срещу въоръжаването на наблюдателите на ОССЕ

Хиляди на протест в Донецк срещу въоръжаването на наблюдателите на ОССЕ

Събрахме се тук, за да се обявим твърдо против

Част от парламентаристите смятат, че документът застрашава федерализацията на страната и изискаха да се запише условието за неделимост на регионите на Донбас с особен статут. След това Порошенеко внесе в Радата документ с нанесени корекции.

В закона е написано, че особеният статут за Донбас ще влезе в сила след изпълнението на редица условия, в това число - извода "незаконни формирования" от региона.

Според Минските споразумения, Киев се задължава да предостави особен статут на отделения район Донецка и Луганска област. Съответния закон бе приет през 2014 г. и не е променян. Действието му изтече на 18 октомври.

Киев възнамерява да предостави на Донбас особен статут след местните избори по украинските закони и под контрола на международните наблюдатели. Изборите така и не се състояха, а особения статут на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики остана на хартия.

Украйна да си върне изконни територии от Русия, иска губернаторът на Донецк

Украйна да си върне изконни територии от Русия, иска губернаторът на Донецк

Това са места, които са по същността си украински

В самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики критикуваха коригирания законопроект, определен като документа "друга профанация от страна на Киев", който цели да се създаде видимото изпълнение на Минските споразумения. В Луганск заявиха, че единствено "незаконните въоръжени формирования" в Донбас - това са украинските силоваци.