Ръководителят на Донецката военно-гражданска администрация – територия, която е под контрола на властите в Киев – Павел Жебровски счита, че на Украйна трябва да бъдат върнати изконни украински земи, които се намират в състава на Руската федерация.

"Рано или късно ние сме длъжни да върнем изконните украински земи – Курск, Брян, Воронеж, Ростов и Краснодарския край. Това са места, които са по същността си украински, с украинска менталност", заявява Жебровски в ефира на радиостанция „Ера”.

Това изказване не е първият опит на новите украински власти да обявят себе си за единствените наследници на Древна Рус, пише Итар-Тасс.

Преди кметът на Новоград - Волинский излезе с инициатива да се преименува държавата на Украйна-Рус.
В началото на 2015 година с президентски указ президентът издаде указ за отбелязването на паметта на киевския княз Владимир Велики, в който се казва, че той е основателят на средновековната държава Рус-Украйна

Трактовката предизвика недоумението на историците и политиците, а Итар-Тасс припомня, коментара на Игор Данилевски, че това е научно несъстоятелна и противоречаща на реализма теза.