Повече от 5 хиляди души излязоха на демонстрация в Донецк, Източна Украйна, за да протестират срещу присъствието на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в региона, съобщава „Франс прес”.

Демонстрацията е последната от серията протести срещу ОССЕ, организирани от проруските сепаратисти.

ОССЕ има 580 невъоръжени наблюдатели в конфликтната зона и наскоро получи мандат мисията да бъде удължена до края на март 2017 година. Организацията взе решение през март 2014 година да изпрати мисия от наблюдатели в Украйна за период от три месеца по молба на Киев.

Сепаратистите обвиниха групата от наблюдатели, че всекидневно действа предубедено.

Днешният протест е организиран във връзка с опитите на Киев да се създадат въоръжени полицейски сили в източната част на страната, които ще помогнат за прекратяване на войната в региона.

Снимка 238439

Източник: GettyImages

Лидерът на сепаратистите в Донецк Денис Пушилин заяви пред събралото се множество, че въоръжено присъствие на ОССЕ противоречи с принципите на многократно нарушаваното мирно споразумение между двете враждуващи страни в Украйна.

Събрахме се тук, за да се обявим твърдо против въоръжена мисия на ОССЕ”, каза той и добави: „Порошенко иска да направи ОССЕ трета страна в този конфликт”.

Снимка 238442

Източник: GettyImages

Миналата седмица Москва за първи път обяви, че може да се съгласи да позволи чуждестранните наблюдатели да носят пистолети за „самоотбрана”.

Всички 57 страни, включително Русия трябва да постигнат споразумение, за да се изпрати полицейска мисия.