Германският комик, срещу когото тече разследване от прокуратурата заради подигравки спрямо турския президент Реджеп Тайип Ердоган, обвини германският канцлер Ангела Меркел, че го "нарязала" и го сервирала за чая на деспота. Това са първите публични коментари на Ян Бьомерман след избухването на скандала, отбелязва „Ройтерс”.  

Меркел беше жестоко разкритикувана за това, че позволи на германската прокуратура да заведе дело срещу сатирика, след като той рецитира стихотворение по телевизията през март, в което се намеква, че Ердоган участва в содомия и гледа порнография с участието на деца.

Орхан Памук иска по-твърда Европа спрямо Турция за свободата на словото

Орхан Памук иска по-твърда Европа спрямо Турция за свободата на словото

Ердоган затварял устата на инакомислещите

Ердоган, който е ключов партньор на Меркел при решаването на мигрантската криза в Европа, настоя германските власти да окажат натиск, за да бъдат повдигнати обвинения на Бьомерман. Ердоган е известен със своята чувствителност и непоносимост към критика, като турски прокурори са завели над 1 800 дела срещу хора, които според него са го обидили, откакто стана президент през 2014 г.  

Съгласно Наказателния кодекс на Германия, обидите срещу чуждестранни държавни ръководители не са разрешени, но правителството може да реши дали да позволи на прокуратурата да продължи с наказателното производство.  

След седмици, в които запази мълчание, Бьомерман беше напълно откровен в интервю, публикувано частично днес в авторитетния седмичник „Ди Цайт”.

Канцлерът се колебае, когато става въпрос за свободата на мнението”, изтъква той и допълва: „Ала вместо това, тя ме наряза и ме сервира за чая на докачлив деспот и ме направи германския Ай Вейвей (известен китайски художник и скулптор, отявлен критик на китайското правителство).”

Тази афера, която се превърна в дипломатически скандал, е главоболие за Меркел, тъй като я направи уязвима за обвинения, че става твърде топла с Ердоган във връзка със спорната сделка на ЕС с Турция за спиране на потока от мигранти в Европа.

Критиците вече я обвиниха, че пренебрегва нарушенията на правата на човека и свободата на медиите в Турция, която е кандидат за членство в ЕС, за да спечели нейното сътрудничество за мигрантите.

Мнозина смятат, че Меркел е основната причина за разразяването на проблема, защото тя описа стихотворението пред турския министър-председател Ахмет Давутоглу като „умишлено обиждащо”, нещо, което самата тя по-късно обяви като грешка.