Европейският съюз трябва да бъде подготвен да наложи още санкции срещу Русия, ако ситуацията в и около Източна Украйна или на границата между Беларус и Полша ескалира. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от "Ройтерс".

Украйна предупреди: Русия ще плати скъпо за инвазия

Украйна предупреди: Русия ще плати скъпо за инвазия

Киев правел всичко, за да възпира Кремъл

Говорейки на съвместна пресконференция в Берлин с полския си колега Матеуш Моравецки, отиващата си канцлерка настоя, че ЕС трябва да бъде единен по въпросите за "използването като оръжие" на мигрантите от Беларус срещу Полша и разполагането на войски от Русия близо до границата с Украйна.

"Всяка по-нататъшна агресия срещу суверенитета на Украйна би имала висока цена", подчерта Меркел и добави, че успокояването на ситуацията винаги трябва да бъде предпочитаният вариант.

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

А Меркел разговаря и с Путин

Тя изрази съжаление, че руският президент Владимир Путин и руският външен министър Сергей Лавров не са били готови да проведат до края на мандата ѝ още една политическа среща на високо равнище в нормандския формат.

"Това би било добър сигнал, че всички страни са заинтересовани от решение по украинския въпрос. Това, за съжаление, не се случи", отбеляза Меркел.