Правителството на Германия взема много сериозно неотдавнашната хакерска атака, която е довела до голямо изтичане на лични данни на стотици политици. Това коментира говорителката на германското правителство, цитирана от местните медии.

По-рано днес излязоха информации, че хакери са публикували онлайн данни за стотици германски политици в "Туитър", включително телефонни номера, адреси, банкова информация и др.

Хакери публикуваха лични данни на стотици политици в Германия

Хакери публикуваха лични данни на стотици политици в Германия

Всички основни германски партии са засегнати без "Алтернатива за Германия"

"Федералното правителство приема тези инциденти много сериозно. Националният център за киберзащита вече се занимава с този казус", допълни говорителката Мартина Фиц.

Атаката е засегнала политици на различни равнища, включително от парламентите на провинции, от Бундестага, Европейския парламент, уточни представителят на правителството.

Първоначалната оценка показала, че никакви чувствителни данни на канцлерството или на канцлера Ангела Меркел не са били компрометирани при хакерската атака.

В същото време в. "Билд" съобщи по-рано днес, че някои от съобщенията, свързани с работата на Меркел, може да са били засегнати.

Според информациите в медиите всички германски партии, представени в Бундестага, са пострадали при хакерската атака, с изключение на крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Хакерите на публикували банкови данни, сканирани лични карти и лични съобщения на някои от политиците, както и вътрешнопартийни документи.