Германският канцлер Ангела Меркел присъства на видеоконференция на държавни и правителствени ръководители на Групата на седемте (Г-7), инициирана от председателството на САЩ. Това съобщи пред репортери официалният представител на кабинета на Германия Стефан Сейберт, цитиран от ТАСС.

"Канцлерът подчерта, че пандемията може да бъде победена само чрез силен, координиран международен отговор. В тази връзка тя изрази пълната си подкрепа за Световната здравна организация (СЗО), както и за много други партньори, като Коалицията за иновации за предотвратяване на епидемии (CEPI), Глобалният алианс за ваксини и имунизация (GAVI) и Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария (GFATM)", добави Сейберт.

Той отбеляза също, че Меркел "приветства инициативата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да проведе виртуална донорска конференция на 4 май във връзка с разпространението на коронавирус".

В светлината на сериозните последици от пандемията за световната икономика Меркел приветства "вчерашното решение на финансовите министри на Г-20 и централните банкери да наложат мораториум върху обслужването на дълга за развиващите се страни".

Тя и нейните колеги от Г-7 обсъдиха допълнителни възможни мерки, каза Сейбърт. "В същото време канцлерът наблегна на специалната глобална отговорност за ситуацията в Африка и необходимостта от бърза подкрепа на африканските държави", добави той.

Светът срещу Тръмп: ЕС и Китай осъждат решението да спре финансирането на СЗО

Светът срещу Тръмп: ЕС и Китай осъждат решението да спре финансирането на СЗО

Маас към САЩ: Да обвиняваш другите не помага, вирусът не знае граници