Държавите от Г-20 се съгласиха да въведат мораториум върху дълговете на няколко бедни държави, за да им помогнат да се справят с пандемията от коронавируса, информира Би Би Си.

Мораториумът покрива парите, които трябва да се платят на държавите от Г-20 до края на тази година.

Германският финансов министър Олаф Шулц заяви пред ДПА, че с това решение дават възможност на държавите да инвестират в здравеопазване за защита на населението си.

Решението е акт на международна солидарност в исторически измерения, каза още Шулц. Но дългът не е опростен. Мораториумът е при условие, че задлъжнелите страни използват освободените финансови ресурси за подпомагане на здравните системи.

Съгласието е постигнато, след като няколко световни лидери писаха в статия за "Файненшъл таймс", че "само победа в Африка може да прекрати пандемията навсякъде".

Междувременно стана ясно, че повече от 100 държави са поискали помощ от Международния валутен фонд (МВФ). До момента само 10 са получили такава, информира Си Ен Ен.

Директорът на организацията Кристалина Георгиева каза на срещата на финансовите министри на държавите от Г-20 и управителите на централните банки, че 10 страни до момента са получили извънредно финансиране. МВФ ще одобри финансиране за половината от останалите държави до края на април.