Началникът на канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел отхвърли призива на американския президент Доналд Тръмп за предоговаряне на историческото глобално споразумение от 2015 г. за борба с климатичните промени, съобщава "Ройтерс".

Тръмп обяви вчера, че САЩ ще се изтеглят от Парижкото споразумение за климата, ход, с който изпълнява едно от основните си предизборни обещания, но предизвика осъждане от множество държавни и правителствени ръководители по света.

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Президентът Тръмп обяви решението...

Американският държавен глава заяви, че администрацията му ще започне преговори или за повторно подписване на Парижкото споразумение, или за сключването на ново споразумение с по-добри условия за САЩ.

Петер Алтмайер, който е началник на канцеларията на Меркел, коментира, че решението на Тръмп било разочарование, добавяйки: "Тъжно е, че един от важните съюзници в областта на опазването на климата се изтегля с лека ръка."

Ала САЩ няма да са в състояние да дадат заден ход на международните усилия за борба с глобалното затопляне, изтъкна Алтмайер пред германската обществена телевизия ARD, добавяйки, че възобновяването на преговорите за ново споразумение за климата би било погрешно.

"Ето защо аз съм убеден, че този път ще продължи, че споразумението ще оцелее", посочи приближеният на Меркел.

В крайна сметка американското правителство ще навреди на своята собствена икономика, подкрепяйки илюзията, че климатичните промени могат да бъдат пренебрегнати, добави Алтмайер.

Китай и Европейският съюз се очаква да демонстрират единство в борбата срещу глобалното затопляне на срещата на върха в Брюксел днес.

ЕС и Китай обединени след оттеглянето на Тръмп

ЕС и Китай обединени след оттеглянето на Тръмп

Китай се очертава като интересен партньор на Европа в области от свободната търговия до сигурността.