Китай и Европейският съюз ще покажат единство в борбата с глобалното затопляне на срещата на върха днес в Брюксел. Това се случва ден след като Доналд Тръмп обяви, че ще оттегли Съединените щати от международен пакт за климата, съобщава Ройтерс.

Срещата между китайския премиер Ли Къцян и върховните представители на ЕС ще приключи със съвместно изявление, подкрепено от всички 28 държави-членки на ЕС, ангажиращо Европейския съюз и Китай да изпълнят изцяло Парижкото споразумение за климата.

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Президентът Тръмп обяви решението...

Съвместното изявление, което е първото между Китай и ЕС, се ангажира с намаляване добива и използването на изкопаеми горива и разработване на по-екосъобразни технологии. Предвижда се взаимопомощ за събиране на 100 милиарда долара годишно до 2020 г., за помогане на по-бедните страни да намалят своите емисии.

Китай се очертава като интересен партньор на Европа в области от свободната търговия до сигурността. Преговорите в Брюксел включват изпитанията на ракетите в Северна Корея и глобалният проблем със стоманата.

Европейската комисия описва оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, което е подписао от повече от 190 държави, като тъжен ден за световната общност, но заяви, че ще търси нови съюзници.

За Таяни Парижкото споразумение е живо и се работи по него

За Таяни Парижкото споразумение е живо и се работи по него

ЕС ще води усилията за климата и ще бъде световен център за привличане на инвестиции, иновации и технологии

Китай се нуждае от техническото ноу-хау на ЕС за борба със замърсяването на градовете си, а Европейският съюз очаква Пекин да предприеме действия срещу емисиите. Смятат, че замърсяването е причина за засушаването, покачване на морското равнище и други последици свързани с изменението на климата.

Премиерът Ли Къцян и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще се обърнат към бизнес конференция в Брюксел, преди да се присъединят към президента на Европейския съвет Доналд Туск, за срещата на върха.

Без САЩ споразумението за климата от Париж не работи, убедени в Кремъл

Без САЩ споразумението за климата от Париж не работи, убедени в Кремъл

Това заяви помощник на Путин