Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отговори на изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за оттеглянето на страната от Парижкото споразумение за климата.

"Pacta sunt servanda (лат. Договорите трябва да се спазват). Парижкото споразумение трябва да бъде спазено. Това е въпрос на доверие и лидерство", заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни - ЕНП, Италия. "Това споразумение е действащо и ние ще продължим да работим по него със или без администрацията на САЩ", каза той.

"Тези, които избират да останат извън споразумението, ще пропуснат историческа възможност за гражданите, икономиката и планетата. ЕС ще продължи да води усилията срещу изменението на климата и да бъде световен център за привличане на инвестиции, иновации и технологии, създавайки нови работни места и повишавайки конкурентоспособността", добави той.

ЕС и Китай обединени след оттеглянето на Тръмп

ЕС и Китай обединени след оттеглянето на Тръмп

Китай се очертава като интересен партньор на Европа в области от свободната търговия до сигурността.

Председателят на комисията по околна среда Адина-Йоана Вълян - ЕНП, Румъния също реагира на съобщението "Дълбоко съжаляваме за това решение и се надяваме, че то означава "ще се видим скоро", а не "сбогом" от нашите приятели от САЩ", каза г-жа Вълян.

"Да облекчим прехода към нисковъглеродна икономика означава просто да бъдем прагматични. Световната общност е ангажирана с Парижкото споразумение. Гражданското общество, индустрията и обществената осведоменост са се развили. Съединените щати все още споделят нашата планета и имаме правото да се надяваме, че въпреки решението на само един човек - дори това да е президентът на Съединените щати - Америка ще се върне на наша страна в борбата срещу изменението на климата", добави тя.

"Междувременно ще продължим битката заедно с Китай и т.нар. Коалиция с високи амбиции. Нещо повече, предвид заплахата от глобалното затопляне, това е борба за мултилатерализъм, за международно сътрудничество и за мир. И за нас, европейците, тази борба е екзистенциална", заключи тя.

Понастоящем Европейският парламент работи по три законодателни мерки за прилагане на Парижкото споразумение: реформата на пазара на въглеродни емисии (EU ETC) след 2020 г. (докладчик Джули Гърлинг), Регламента за споделяне на усилията за постигане целите за 2030 г. (докладчик Гербен-Ян Гербранди) и Регламента за включването на емисиите и поглъщанията на парникови газове от земеползването, промените в земеползването и горското стопанство (докладчик Норберт Линс).