Германският канцлер Ангела Меркел е потвърдила подкрепата на Германия за разрешаване на израелско-палестинския конфликт чрез решението за две държави, което означава създаването на палестинска държава, която да живее в мир с Израел, съобщават германски медии.

"Продължавам да не виждам разумна алтернатива на решението за съществуването на две държави", изтъкна Меркел след среща с палестинския президент Махмуд Абас в Берлин.

Отбелязва се, че с това тя е засилила надеждите на палестинците, че ще посредничи за постигане на мирно споразумение с Израел.

По-рано американският президент се отказа от отдавнашната подкрепа на Вашингтон за решението за две държави и заяви единствено, че ще подкрепи всяко мирно споразумение, от което и двете страни биха били доволни.

По думите на Меркел, бъдещето на Израел като "еврейска и демократична държава" не можело да се съхрани без създаването на палестинска държава.

Тя определи продължаващото застрояване на Западния бряг от страна на Израел като препятствие пред постигането на мир.

От своя страна Абас е благодарил на Меркел за материалната, политическа и морална подкрепа на Германия за Палестина.

Той отново настоя да се прекрати окупацията на Израел и призова всички страни в конфликта да водят диалог и да отхвърлят насилието.