Германският канцлер Ангела Меркел обяви след среща с австрийския канцлер Себастиан Курц, че е оптимист, че техните правителства могат да работят в тясно сътрудничество по проблемите на Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

"Искам да кажа ясно, че ще оценяваме новото австрийско правителство по действията му, като казах това на канцлера", изтъкна Меркел на съвместна пресконференция в Берлин с Курц.

"Това е от значение и нещата, които току-що чух за политиката за Европа, ме карат да съм уверена, че можем да постигнем много тясно сътрудничество", добави тя.

Курц от своя страна заяви, че иска Европейски съюз, в който напрежението между страните членки се понижава, вместо да се увеличава.

Също така двамата лидери обявиха, че Германия и Австрия подкрепят европейската перспектива на Западните Балкани.

"За нас бъдещето на Западните Балкани в ЕС е много важна тема", подчерта канцлерът на Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС през втората половина на годината от България.

Меркел и Курц смятат, че регулациите на ЕС по отношение на миграционната политика трябва да бъдат реформирани до средата на годината. Не може каналджиите да определят, кой има право да пристига в Европа и кой не, заяви Меркел.

Тя и Курц са категорични, че охраната на външните граници на ЕС трябва да се засили и подсигури финансово в следващата многогодишна финансова рамка на евросъюза.