Справянето с коронавируса ще стане по-голямо предизвикателство през предстоящите есенни и зимни месеци. Това предупреди германският канцлер Ангела Меркел по време на годишната си лятна пресконференция.

"Някои неща вероятно ще бъдат по-трудни през следващите няколко месеца, отколкото през лятото", отбеляза Меркел, цитирана от "Франс прес".

"Всички се радвахме на свободите и относителната защита от аерозолите през лятото, което е възможно благодарение на живота на открито", каза тя, като имаше предвид микрочастиците, за които се смята, че се разпространяват във въздуха, особено в затворени помещения.

Меркел коментира темата, след като вчера тя договори вълна от нови мерки с премиерите на 16-те федерални провинции в Германия, целящи борба с нарастващия брой заразени в Германия, което се случва главно заради летните пътувания и частни партита.

Мерките включват минимална глоба от 50 евро за всеки, хванат без маска за лице на места, където носенето на такава е задължително, забрана за големи събития до края на годината и нови правила за карантина за пътуващите.

"Ще трябва да живеем с този вирус още дълго време. Той все още е сериозен. Моля, продължете да го приемате сериозно", предупреди Меркел, като допълни: "Не всичко ще бъде същото както преди пандемията, ще ни удари силно и екзистенциално."

Канцлерката изтъкна още, че животът няма да се върне към нормалното си състояние, докато "нямаме ваксина или лечение за коронавируса".

Тя отбеляза, че германското правителство "се опитва да бъде отговорно и гъвкаво", когато става въпрос за подкрепа на икономиката по време на кризата, подчертавайки значението на избягването на дългосрочни решения заради несигурността, причинена от пандемията.

Меркел обаче отбеляза, че страната има "достатъчно средства", за да подкрепи икономическото възстановяване на Германия от кризата.

Досега Германия се справи относително добре в битката си за овладяване на вируса, но подобно на много други европейски страни през последните седмици се наблюдава нов скок на заразените.

През последното денонощие са регистрирани 1 571 новозаразени, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в Германия достигна 239 507 души, показват данните на института "Роберт Кох".

От началото на епидемията в страната са регистрирани 9 288 починали.