Русия може да се опита да повлияе на парламентарните избори в Германия следващата година чрез кибератаки или дезинформационни кампании. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Агенция "Франс прес", след като Вашингтон обвини Кремъл в подобна намеса в гласуването в САЩ.

"Ние вече, дори и сега, трябва да се справяме с информация от Русия или интернет атаки от руски произход или с новини, които носят фалшива информация", заяви Меркел на съвместна пресконференция с норвежкия премиер Ерна Солберг.

Справянето с това вече е всекидневна задача. Така че това може да изиграе роля и по време на предизборната кампания, подчерта Ангела Меркел пред журналисти в Берлин.

Канцлерът Меркел направи коментара си в отговор на въпрос дали Германия може да се сблъска с такъв тип кибератаки, каквито изтормозиха състезанието на Белия дом, специално насочени към Демократическата партия на Хилари Клинтън.

Миналия месец Вашингтон официално обвини правителството на Русия, че опитва да се намеси в изборите, като хаква американски политически институции. Кремъл многократно отхвърли тези обвинения.

По-рано тази година секретната служба на Германия обвини Русия в серия от кибератаки, включително и срещу долната камара на парламента.

Германците ще отидат до урните през септември 2017 година. Меркел все още не е обявила кандидатурата си, но се очаква да се впусне в битката за четвърти мандат.