В дебат за отделянето на по-голям бюджет за военното министерство канцлерът на Германия Ангела Меркел, заяви, че страни като Финландия, Норвегия и Холандия отделят повече пари.

Пред германския „Ди Цайт" Меркел подчерта, че Италия, Франция, Великобритания и САЩ влагат във военните си ведомства много повече средства в сравнение с Германия.

Германските управляващи не могат да кажат: „В близките няколко десетилетия молим да не избухват никакви нови конфликти, защото не можем да си ги позволим," подчерта Меркел.

 По отношение на войната в Ирак Меркел уточни, че САЩ са сбъркали в преценката си за състоянието в азиатската страна.

Процесът за стабилизиране на ситуацията е много усложнен в сравнение с това, което САЩ си представяха в началото интервенцията.

Във връзка с използваното понятие от президента Буш „ислямски фашизъм" Меркел заяви, че то не е подходящо. „Това не е моят език и не подхожда на нашето историческо развитие," коментира още германският канцлер.

За проблема с ядрената програма на Иран Меркел уточни, че ще настоява за дипломатично решение и приветства сътрудническото поведение на Китай.  

В същото време обаче Меркел разкритикува Китай, че в Африка действа едностранно според собствените си интереси от суровини.

Една страна с право на вето в Съвета за сигурност на ООН „трябва да действа при формирането на света, надскачайки непосредствените си икономически интереси".