Германският канцлер Ангела Меркел посети за пръв път бившия нацистки лагер на смъртта "Аушвиц" (на полски "Освиенцим"), който е най-известното място за "индустриално" изтребление на хора, извършено в Европа от нацистка Германия под ръководството на Адолф Хитлер, съобщават световните информационни агенции.

Меркел изтъкна, че Германия има безкрайна отговорност да помни военните престъпления на нацистите. Отговорността е "част от националната ни идентичност", настоя тя.

"Помненето на престъпленията... е отговорност, която никога не свършва. Тя принадлежи неразделно на нашата страна", подчерта Меркел и допълни: "Да осъзнаем тази отговорност е част от националната ни идентичност, нашето саморазбиране като просветено и свободно общество... демокрация."

Германия продължава да чувства "дълбок срам" от случилото се в Аушвиц.

"Няма думи, които да изразят нашата скръб", отбеляза тя.

Посещението ѝ идва на фона на възхода на антисемитизма в Германия и преди настъпването на 75-годишнината от освобождението на лагера, отбелязва Би Би Си.

Канцлерката е била придружена от полския министър-председател Матеуш Моравецки и оцелелия от лагера на смъртта 87-годишен Богдан Станислав Бартниковски.

Тя е минала през прочутите порти с надписа "Arbeit macht frei" (работата освобождава) в Аушвиц и след това почете жертвите с минута мълчание пред така наречената Черна стена, където е били екзекутирани хиляди затворници

Меркел е донесла и дарение от 60 млн. евро за днешния музей на жертвите на Холокоста. Парите ще влязат във фонд за поддържане на останките от лагера - сгради, бараки, огради, наблюдателни кули и лични вещи на убитите там.

Всички тези веществени обекти са запазени като свидетелство за зверствата на нацистите и като един от най-видимите символи на способността на човечеството да извършва злодеяния.

Състоянието им обаче се влошава с изминаването на годините и на многомилионния поток от туристи от цял свят, което налага дългосрочни консервационни мерки. Дарението за фондацията "Аушвиц" идва в добавка към вече дарените от Германия 60 млн. евро преди 10 г., когато фондът бе създаден, съобщиха от държавния музей "Аушвиц-Биркенау". Така общият принос на Германия в него е вече 120 млн. евро - далече над всички останали дарения от общо 38 страни.

Нацистка Германия изтреби около 1,1 млн. души в затворническия комплекс Аушвиц-Биркенау по време на окупацията на Полша през Втората световна война. Повечето от жертвите бяха евреи, докарани тук от цяла Европа, за да бъдат умъртвени в газови камери. Убити обаче бяха и десетки хиляди други хора, включително поляци, съветски военнопленници, цигани. Лагерът беше освободен от Съветската армия на 27 януари 1945 г.