Германският канцлер Ангела Меркел енергично защити споразумението на Европейския съюз за връщане на мигранти в Турция. В същото време проучвания показват дълбок критицизъм в страната й заради документа, който правозащитни организации разкритикуваха, съобщава "Асошиейтед прес".

Меркел настоява, че споразумението с Турция, която е приютила около 2,7 млн. сирийци, е ключово за намаляване на потока от мигранти към Европа. Първите мигранти бяха изпратени обратно от Гърция в понеделник. Днес бяха върнати още.

Споразумението също предвижда ЕС да вземе бежанци директно от Турция, финансиране за Анкара, безвизово пътуване за турци и ускоряване на разговорите за еврочленство.

Меркел, която от дълго време се противопоставя на пълноправно членство на Турция в ЕС, заяви, че „е правилно да опита да заздрави връзките си с Европейския съюз, без веднага да има пълноправно членство пред нас” и да се обсъди визовата свобода.

Относно депортирането, Ангела Меркел заяви, че е твърдо убедена, че това, което се прави срещу нелегалната имиграция, е правилно. Германският канцлер заяви, че Европа не може да стои и да гледа как трафикантите на хора взимат контрола.

Нови социологически проучвания за телевизиите ARD и ZDF показват, че германците имат малка вяра в споразумението. По данните за ZDF само 38 % от 1261 интервюирани по телефона тази седмица вярват, че споразумението ще има резултат и броят на мигрантите, идващи в Европа, тази година ще е много по-малък.

Проучването за ARD, проведено сред 1005 души тази седмица, показва, че 40 % вярват, че броят на пристигащите в Германия хора ще намалее. Данните показват също, че само 17 % оценяват Турция като партньор, на който може да се има доверие. 27 % вярват, че Турция в крайна сметка трябва да бъде приета в Европейския съюз. 56 % от анкетираните определят споразумението като лошо. Според ZDF 69 % са против.

И двете проучвания отчитат, че популярността на Меркел, която се повиши след спада заради мигрантския поток, се е стабилизирала.