Местен клон на групировката "Ал Кайда" пое отговорност за пожарите в Израел тази седмица, предаде "Индипендънт". По думите им, техни бойци стоят зад бедствието в Хайфа, принудило десетки хиляди да напуснат домовете си. Става въпрос за "Мусадин ал муджахидин". 

Все още обаче няма доказателства, че това е вярно, твърдят разследващи. Но твърдението им се проверява. Припомнят се по-стари съобщения на ислямистите, в които се настоява "евреите да си отиват, откъдето са дошли, защото нямат място между нас."

Отбелязва се също, че групировката враждува с "Хамас", основен противник на израелските власти". Крилото на "Ал Кайда" упреква групировката, управляваща Газа, в отстъпление от шариата. 

Припомняме, че най-малко 16 души бяха задържани във връзка с палежите - араби с израелско гражданство и палестинци. Арестите са извършени в Израел и на Западния бряг. Премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху обвини "подпалвачи терористи" за пожарите и се закани виновните да бъдат наказани.

Израелски и екипи на десетки държави се борят с големите горски пожари в централната и северната част на страната. Необичайното за сезона сухо време и източен вятър затрудняват работата им. 

Стихията наложи евакуацията на 80 000 души, най-вече от Йерусалим и Хайфа. 

Пожарите в Израел са най-големите за страната от 2010 година, когато загинаха 44 души. Тогава властите заключиха, че небрежност е причината за възникването им.