Местни избори се провеждат днес в Северно Косово, което е населено със сърби. Нови кметове избиратжителите на четири общини - Северна Митровица, Лепосавич, Звечан и Зубин Поток. Хората в Лепосавич и Звечан избират и общински събрания. Вотът е блокиран от местното сръбско население, съобщи БГНЕС.

Сръбският президент Александър Вучич призова косовските сърби да бъдат единни и да покажат, че "не могат да ни стъпчат" и изтъкна, че волята на сръбския народ в Косово е единодушно да не участва в тези избори.

Вучич коментира и изказване на говорителя на на службата по външна политика и сигурност на ЕС Петер Стано, че е разочарован от решението на сърбите да не участват в изборите. "Бях изненадан и учуден, когато чух изказването на Стано, че е разочарован от неявяването на сърбите. Досега сме участвали в 4 или 5 различни изборни цикъла на властите в Прищина и в нито един от тях до създаването на Общността на сръбските общини не бе възможно да се разбере кои са сръбските общини с изключение може би само на един. Десет години по-късно, за което не е виновна само Прищина, защото ЕС е гарант, Сърбия е тормозена, стреля се по нея и затова казва - няма да отидем на избори, докато не постигнете това, за което се разбрахме", заяви сръбският президент. "Трябва ли изборите да се провеждат в участъци и полицейски контейнери, с 550 въоръжени до зъби души, за да осигурят 1-2 процента, които ще излязат? Призовавам сърбите да го разочароват още повече, за да видят колко сме единни и да не могат да ни стъпчат", подчерта той.

Косовските сърби бойкотират изборите в Северно Косово

Косовските сърби бойкотират изборите в Северно Косово

Властите обаче ще създадат условия за гласуване

Запитан какво ще се случи след провеждането на изборите и сформирането на властта в общините в Северно Косово, Вучич отговори - "нищо, пълна окупация, с която хората са готови, свикнали и научени". "Ще бъдат мирни (общините - б.а.), ще плащаме заплати както досега, ще вдигаме социално-икономическия стандарт и ще чакаме по-добри времена, в които ще важи уставът на ООН, в които няма да се срамуват от договорите, които са подписали", каза още Александър Вучич.

От своя страна президентът на Косово Вьоса Османи изтъкна, че изборите за кметове на четири общини в Северно Косово са важен момент за гражданите на тази част на страната и за бъдещето на техните общини. "Изборите са крайъгълният камък на всяка демокрация, а изборният ден е денят, в който всички ще чуят гласа ви. Ето защо изборите на 23 април са важен момент за вас и за бъдещето на вашите общини, а правото на глас е гарантирано от конституцията и законите, на което се ползват всички граждани на Косово", коментира тя. Според Вьоса Османи с вота си гражданите на общините в Северно Косово ще гарантират, че избраните представители ще се занимават пряко с проблемите, които засягат живота им, и ще създадат перспектива за всички.

"Искам обаче да ви уверя, че косовските институции правят всичко, за да направят тези избори свободни и честни и вашата безопасност да бъде гарантирана. Ето защо ви призовавам да отхвърлите онези, които идват при вас със заплахи и изнудване, и ви насърчавам да изпратите силно и ясно послание с участието си в местните избори на 23 април", заяви още тя.

Нов кръг преговори Косово-Сърбия на 2 май в Брюксел

Нов кръг преговори Косово-Сърбия на 2 май в Брюксел

Комисията ще заседава редовно в Брюксел