В края на краищата се получи общо взето това, което се очакваше на междинните избори за Конгреса на САЩ - Демократическата партия пое контрола над Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) за първи път от 2010 г. насам, а Републиканската партия удържа контрола над Сената (горната камара на Конгреса на САЩ).

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ
Обновена

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ

Републиканците запазват контрола над Сената

Нямаше големи шокове, но много интрига, както и индикации за това, което може да се случи през следващите две години в американската политика, отбелязва Би Би Си.

Ето и петте основни неща, които научихме от изборите:

1. Беше определяна като година на жената преди междинните избори - и това се оказа вярно. Ще има рекорден брой жени конгресмени.

2. Демократите винаги е имало малка вероятност да поемат контрола над Сената, но се справиха, както се очакваше в битката за Камарата на представителите. Макар и да не спечелиха нищо извънредно и извън очакванията.

3. Тръмп заяви, че бил щастлив и имало основания да се каже, че резултатите на републиканците за Сената дават на партията му добра причина да празнува. Но контролираната от Демократическата партия Камара на представителите сега ще го подлага на по-сериозен контрол и критика от когато и да било преди, като можем да станем свидетели на блокаж, след като политиките му не успяват да преминат през долната камара.

4. Републиканците губят районите извън градовете. Това е история, която се повтори в цялата страна и може да създаде проблем за партията в бъдеще.

5. Има някои добри новини, има и някои лоши новини за Тръмп, когато става въпрос за изборите за губернатори. Всичко това има интересни импликации за изборите през 2020 г.