Демократическата партия в САЩ пое контрола върху Камарата на представителите след вчерашните междинни избори за Конгреса на САЩ, нанасяйки удар на президента Доналд Тръмп.

Поемайки контрола върху долната камара на Конгреса за първи път от осем години, това ще даде възможност на демократите да осуетят дневния ред на президента.

Междинните избори в САЩ: Пет основни неща, които научихме

Междинните избори в САЩ: Пет основни неща, които научихме

Нямаше големи шокове

Но републиканците на Тръмп запазват и дори засилват контрола си над Сената (горната камара на Конгреса).

Вчерашният вот беше разглеждан като референдум за поляризиращия президент.

Самият Тръмп обяви в профила си в "Туитър" тази сутрин, че изборите са били "огромен успех" за него и републиканците, което е в противоречие с реалните резултати. 

Според преброените гласове до момента в Камарата на представителите противниците на президента Доналд Тръмп от Демократическата партия имат 219 места срещу 193 за републиканците. За мнозинство са необходими 218 гласа. Броенето на гласовете продължава.

Около 49% избирателна активност на вота в САЩ

Около 49% избирателна активност на вота в САЩ

Тези данни са приблизителни и могат да претърпят промяна

До момента в Сената републиканците имат 51 места срещу 45 за демократите и запазват контрола.

Избирателната активност е висока и ще надхвърли тази от последните подобни избори в страната.

Рашида Тлаиб е първата мюсюлманка, избрана за американски конгресмен

Рашида Тлаиб е първата мюсюлманка, избрана за американски конгресмен

Очаква се и в щата Минесота да спечели жена, представителка на тази религия

Изборите в някои щати вече са исторически.

Стана ясно, че за първи път жени мюсюлманки стават американски конгресмени. Те са от палестински и сомалийски произход. Те печелят в щатите Мисури и Мичиган. 

Американският печат за резултатите от междинните избори

Американският печат за резултатите от междинните избори

"Вашингтон пост" обръща внимание на победата на демократите

В Камарата на представителите ще има рекордно много жени конгресмени и сенатори, като засега 112 жени са избрани, като от тях 99 са в Камарата на представителите, а 13 в Сената. Досегашният рекорд в долната камара беше 84 жени.  

Новоизбраните конгресменки Александрия Окасио-Кортес и Аби Финкенауър - и двете на 29 години - се превръщат в най-младите жени, които някога са били избирани в Конгреса на САЩ. 

Окасио-Кортес, определяна като изгряваща звезда в Демократическата партия, побеждава с повече от 78% от гласовете в 13-ти район на Ню Йорк. 

Александрия Окасио-Кортес

Източник: EPA/БГНЕС

Александрия Окасио-Кортес

Също така щатът Колорадо ще има губернатор - открит гей. 

За първи път в историята на САЩ бяха избрани жени индианки в Конгреса: демократката лесбийка Шарис Дейвис и Деб Хааланд. 

Щатът Мериленд има преизбран губернатор - Лари Хоган, което се случва за първи път на републиканец от 1954 година и за втори път в щата.

Демократи печелят в надпреварата за Камарата в щатите Вирджиния, Пенсилвания, Тексас.

Кандидати на републиканците за сенатори убедително печелят в щатите Индиана, Кентъки, Мисури, Северна Дакота, Тексас и Тенеси.

Технически проблеми спъват вота в щата Джорджия

Технически проблеми спъват вота в щата Джорджия

Лошо време затрудни гласуването в други щати

Не се очаква реч на президента Тръмп след обявяването на резултатите, са съобщили от Белия дом. 

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че президентът е готов да работи с всеки, който е спечелил вота.

Лидерът на малцинството на демократите в Камарата Нанси Пелоси вече изрази увереност в победата.

Тръмп вече е поздравил по телефона Пелоси за победата в Камарата.

Снимка 387853

Източник: EPA/БГНЕС

Остра атака срещу Тръмп предприе сенаторът ветеран от Демократическата партия Бърни Сандърс. Той бе преизбран и в речта си нападна държавния глава. "Президентът е патологичен лъжец", заяви Сандърс. Американският народ ще се бори, убеден е той. Припомняме, че Сандърс бе сред кандидатите за президент на демократите, но загуби номинацията от бившия държавен секретар Хилъри Клинтън.

"Това беше битка на идеи", заяви републиканецът Тед Круз, след като спечели сенаторско място в щата Тексас. Припомняме, че влиятелният републиканец бе сред номинациите на партията си за президент, но загуби от Доналд Тръмп.

В надпреварата за губернатори резултатите досега показват, че републиканците засега печелят битките за 25 губернатори на щати, но губят 7 губернатора, докато демократите засега печелят 22 губернатори, добавяйки 7 губернатора, които досега бяха под контрола на републиканците - в Колорадо, Флорида, Канзас, Минесота, Ню Йорк, Пенсилвания и Вирджиния. 

Щатът Флорида ще има губернатор от републиканците. Това е Рон де Сантис, който победи демократа Андрю Гилъм. Гилъм, кмет на Талахаси, се бореше да бъде първият афроамериканец, избиран за губернатор в този щат.

Щатът Мериленд също остава при републиканците. Губернаторът Лари Хоган бе преизбран.

Щатът Канзас ще има републикански губернатор. Той е Брайън Кемп. Срещу него се състезава 44-годишната Стейси Ейбръмс, която се бореше да бъде избрана за първата чернокожа на този пост.

Републиканците се пребориха и за щата Охайо.

Щатът Колорадо остава в ръцете на демократите. Там печели Джаред Полис, който ще бъде първият на този пост, открито признал хомосексуалната си ориентация.

Припомняме, че частичните избори, които се проведоха вчера са ключови не само за републиканците, но и за президента Тръмп.

Вотът обаче не протече без проблеми във всички щати. Проблеми създаде както лошото време, така и технически проблеми.

Много избиратели заляха социалните мрежи с разкази за дълги опашки пред секциите и чакане с часове да упражнят правото на вот.

Все още не са приключили изборите в някои щати. Официални резултати се очакват по-късно днес.

Гласоподавателите избират 35 сенатори, 39 губернатори и всички членове на Камарата на представителите. Битката се очакваше да бъде във Флорида, Аризона, Охайо, Невада, Уисконсин и Минесота.

На много места се провеждат и референдуми по различни въпроси.

Много избиратели се възползваха от възможността да гласуват предварително. Сред тях бе и самият Доналд Тръмп.