Частичните избори в САЩ започнаха преди часове, а гласуването в редица щати е затруднено поради различни причини, съобщиха световните информационни агенции.

Американците гласуват за подмяна на 435-местната Камара на представителите, 35 места в 100-местния Сенат, 39 губернаторски поста и места в щатските законодателни органи.

Вотът в отделни окръзи на американския щат Джорджия се оказа предизвикателство заради неочаквано голямата активност. 

На желаещите да упражнят правото си на глас се наложи да чакат с часове пред урните.

Оказа се, че на някои места не са били изпратени правилен брой машини за гласуване.

В други секции по технически причини гласуването е било затруднено - устройствата са били повредени.

Бури затрудняват гласуването в някои американски щати

Бури затрудняват гласуването в някои американски щати

На места електронното гласуване е заменено с хартиени бюлетини

Жителите на няколко щата пък се борят с тежки метеорологични условия, които могат да засегнат вота.

Миналата нощ и рано сутринта няколко бури преминаха през така наречения Дълбок юг. Има паднали дървета и е прекъснато електрозахранването на места от Луизиана до Южна Каролина. Към момента няма информация за пострадали хора, но 11 000 души са останали без електричество.

Друга буря в централната част на щата Тенеси уби един човек, а други двама са ранени. Хиляди са останали без електричество.

На места електронното гласуване е заменено с хартиени бюлетини. Си Ен Ен съобщава, че изборна секция в Кноксвил, Тенеси, е без ток.

Стари проучвания на изборите през 1984, 1986 и 1988 г. показват, че няма доказателства дъждът да засяга изборните резултати в полза на една или друга партия.

Националната метеорологична служба на САЩ предупреди за силен вятър, гръмотевични бури и вероятно торнадо около Балтимор, Окръг Вашингтон, както и в други райони.

Повечето секции ще останат отворени до 19,00 часа местно време.

Припомняме, че изборите са важни, защото бележат първия голям изборен тест за управлението на президента на Щатите Доналд Тръмп и за контрола в Конгреса